EUR: 324,94 Ft
CHF: 281,79 Ft
2018. június 23., szombat
Zoltán

Belföld

A lehető legaljasabb terrorcselekmény volt a manchesteri támadás

A hétfő éjjeli manchesteri támadás a lehető legaljasabb terrorcselekmény volt, hiszen a helyszínen köztudottan sok gyermek szórakozott – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A tárcavezető kiemelte: továbbra sem tudnak magyar érintettről. Felvették a kapcsolatot az eljáró rendőri hatóságokkal, tájékoztatásuk szerint még mindig folyamatban van az érintettek azonosítása, de közöttük magyarról egyelőre nincs tudomásuk – közölte.


Kifejtette: nyolc kórházban látják el a sérülteket, és folyamatosan veszik fel a kapcsolatot ezekkel az intézményekkel. A nagykövetségre nem telefonált ismerős, rokon miatt aggódó ember, de minden, sérültet ellátó intézményben leadták a konzulátus telefonszámát, és kérték, értesítsék őket, ha mégis lenne magyar érintett – közölte.

Megjegyezte: a nemzetpolitikai összekötő diplomata a helyi magyaroktól kért információt, de ők sem tudnak magyar érintettről.


Szijjártó Péter hangsúlyozta: Európának az elmúlt évtizedekben sosem kellett ilyen súlyos terrorfenyegetéssel szembesülnie, mint most, ezért minden európai politikának azt a célt kell kitűznie, hogy helyreállítsák Európa és az európai emberek biztonságát. Ez a kötelessége a politikusoknak, és a biztonsági kockázatokat senki sem becsülheti alá – jelentette ki.

A külügyminiszter kitért arra: a magyar kormány a leghatározottabban elítéli a terrortámadást, részvétüket nyilvánítják az áldozatok családtagjainak, a sérülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánnak. Orbán Viktor miniszterelnök brit kollégájának, Theresa Maynek részvétnyilvánító levelet küldött, ahogyan ő is Boris Johnson brit külügyminiszternek – mondta.

Kérdésre válaszolva közölte: mindenkit, aki Nagy-Britanniába megy, arra kérnek, hogy kövesse figyelemmel a biztonsági előírásokat, a hatóságok jelzéseit, fokozott óvatosságot és előzetes tájékozódást kérnek.

Szijjártó Péter szintén kérdésre arról is beszélt, hogy a veronai buszbaleset nyomozása Olaszországban zajlik, a tárca folyamatosan sürgeti az olasz hatóságokat, hogy a szükséges dokumentumokat az áldozatok családjának adják át, és remélhetőleg ez mielőbb megtörténik.

Ugyancsak kérdésre válaszolva közölte: a Calais-nál megdobált magyar busz ügyében nincs új információ. Utasította a brit és a francia külképviseletet, hogy ha az utazóknak segítségre van szükségük, azt adják meg nekik, valamint ha a feljelentés mellett döntenek, az ehhez szükséges jogi segítséget is megadják.

Kérdésre a külügyminiszter kifejtette: a terrorellenes együttműködés globális kérdés, össze kell fogni a terroristákkal szemben, és Magyarországnak nincs szégyellnivalója e tekintetben, hiszen részese az Iszlám Állam elleni koalíciónak. A lehető legszélesebb nemzetközi együttműködésre van szükség, mert mindannyiunk érdeke a terrorellenes küzdelem – mutatott rá.

Kapcsolódó Cikkek

 • Budapesten tárgyalt Orbán Viktorral Donald Tusk

  Budapesten tárgyalt Orbán Viktorral Donald Tusk

  A jövő heti EU-csúcs előkészítése keretében Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke felkereste hivatalában Orbán Viktor miniszterelnököt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

 • Szijjártó: Nem csorbulhatnak a kárpátaljai magyar közösség jogai

  Szijjártó: Nem csorbulhatnak a kárpátaljai magyar közösség jogai

  A jó magyar-ukrán kapcsolatokban “vagyunk érdekeltek, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy a Kárpátalján élő magyar nemzeti közösség jogai semmilyen formában se csorbulhassanak” – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az Ungvárhoz közeli Alsószlatina gyógyüdülőhelyen.

 • Kukában landoltak a szemetesek!

  Kukában landoltak a szemetesek!

  Nem akármilyen szelfivel rukkoltak elő az FKF munkatársai, akik jelentkeztek a Meglepkék Legőrültebb Brigád elnevezésű felhívására.

 • Változik az Eurojackpot ára

  Változik az Eurojackpot ára

  A Szerencsejáték Zrt. közleményben tudatta, hogy az Eurojackpot alapjátékának ára az elmúlt hét euró árfolyam-változása miatt a Részvételi Szabályzat értelmében 2018.