EUR: 324,96 Ft
CHF: 281,79 Ft
2018. június 24., vasárnap
Iván

Belföld

A magyar ipar az európai átlag felett teljesít

Hat hónapja tart az ipari termelés növekedése, a magyar ipar az európai átlag felett teljesít, a V4 országok között átvette a vezetést – mondta Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal márciusi ipari termelési adataira reagálva.

Hangsúlyozta, jó hír, hogy a járműipari export 13,3 százalékkal emelkedett.


Fontosnak nevezte a helyettes államtitkár, hogy a magyar ipari egyenletesen teljesít, a dinamika nemcsak a járműgyártásban, hanem több stratégiai ágazatban is megfigyelhető, például a gépiparban, gyógyszeriparban.

Minden régióban, megyében fejlődést mutat az ipar, nemcsak a nagyvállalatoknál, hanem a kis- és közepes vállalkozásoknál is érezhető az ipari termelés bővülése – tette hozzá.

A helyettes államtitkár szerint az ipari termelés növekedésének dinamikája folytatódik, mivel az új megrendelések jelentősen emelkedtek, és ez dinamikus iparfejlesztési pályát jelez előre.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében kiemelte, hogy 2010 januárja óta az ágazat termelése 33,7 százalékkal, 2014 elejétől pedig 17 százalékkal nőtt Magyarországon, ez utóbbi mutatóban a régiós országok között Magyarország a korábbi harmadik helyről első helyre lépett előre.

A tavalyi dinamikához képest kedvezőbb növekedési ütemre számít az iparban az idén a gazdasági tárca, amit az eddig beérkezett adatok mellett a hazai és nemzetközi bizalmi indikátorok alakulása is alátámaszt – írja közleményében az NGM.

Kapcsolódó Cikkek

  • Egy hét múlva élesben indul az online számlázás

    Egy hét múlva élesben indul az online számlázás

    Több mint kétmillió számla érkezett az online számla tesztfelületére június 22-ig; a július 1-jén induló rendszer tehermentesíti a vállalkozásokat és növeli az államkassza bevételét is, a számlázó programok adóhivatalhoz történő bekötésével ugyanis évi 50 ezer milliárd forint összegű számlaforgalom válik láthatóvá és követhetővé az adóhatóság számára – hívta fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium (PM) vasárnap.

  • Egyházi kitüntetést kapott Tarlós István

    Egyházi kitüntetést kapott Tarlós István

    Szent Adalbert-díjat kapott a főpolgármester. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye kitüntetését Erdő Péter bíboros, prímás, érsek adta át Tarlós Istvánnak vasárnap Óbudán, a Szent Péter és Pál-templomban szentmise keretében.