EUR: 310,84 Ft
CHF: 265,64 Ft
2018. március 19., hétfő
József, Bánk

Egyéb Győr

A nyers valóság az illegális bevándorlásról

A IV. Savaria Filmszemlén dokumentumfilm kategóriában első helyezést szerzett Molnár G. Tamás győri tévés. Három éven keresztül forgatott a „tűzvonalban”, nála hitelesebben talán senki sem adhatta volna vissza mindazt, amit átélt és amit látott.

Az ünnepélyes eredményhirdetést Szombathelyen tartották, ahová természetesen a győri kolléga is hivatalos volt. Molnár G. Tamás a dokumentumfilm kategóriában adta be pályázatát, oda, ahova közel 50 másik film is beérkezett. A zsűri három főből állt, tagja volt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, Halmy György filmrendező és Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező.


Molnár G. Tamás akkor is ott volt, amikor a migránsok elindultak Vámosszabadiról, hogy gyalog menjenek át Ausztriába…
Fotó: HAK

– Nem hagyományos dokumentumfilmmel pályáztam – kezdte Molnár G. Tamás tudósító. – A felvételek egy része már dobozban volt, amikor jött az ötlet, hogy filmmé kellene összegyúrni. Három éven keresztül folyamatosan forgattam, hiszen mindig váratlan szituációkba kerültem, kiszámíthatatlan volt, mikorra fejezhetem be. Végül a film a 2013 júniusa és 2016 szeptembere között zajló időszak migrációs nyomásáról készült jeleneteket tartalmazza.

Nem csak forgatott, szóba is elegyedett az illegális bevándorlókkal
Fotó: Marcali Gábor

Molnár G. Tamás többnyire vállon lévő kamerával dolgozott. Munkáját segítették munkatársai: Pelikán Andrea, Horváth Gábor és Kovács Noémi szerkesztőként, míg Szalai András operatőrként vette ki a részét a filmből. Az író-rendező, narrálló mindvégig Tamás volt, aki közel 10 ezer migránssal találkozott munkája során, több százzal beszédbe is elegyedett, interjúkat készítettek velük. Ha kellett, gyalog követte őket, végig közvetlen közelükben volt.


– Ott voltam végig, láttam a pozitív és a negatív oldalát is – folytatta a televíziós szakember. – Nem a migránsok ellen forgattam, nem propagandafilmet készítettem, hanem a valóságot rögzítettem. A jelenséget mutattam be, hogy hová vezet az, ha ellenőrizetlenül jöhet be az országba akkora embertömeg. Mert akkor ez ott már nemzeti sorskérdéssé vált. Az álljon meg a menet! cím is ezt sugallja: nem az életükért menekülők jelentették a problémát, hanem az illegális bevándorlók, akiket így vagy úgy, de hamis illúzióban ringatta egyesek.

Az operatőr ilyen és ehhez hasonló látvánnyal szembesült például a győri vasútállomáson…
Fotó: HAK

A friss díjazott Tamás azt is elmondta, hogy 2017-ben az kormány által hozott intézkedéseknek köszönhetően már elvétve fordul elő közvetlen környezetünkben az illegális migráció, azonban a híradásokból még mindig értesülhetünk a történésekről. Mint megannyi apró kis puzzle-darab szóródnak szét az információk. Talán az Álljon meg a menet! segít összeállítani a kirakóst.

A filmszemlén egyébként indoklás nem volt. A számos pályázó közül Molnár G. Tamás dokumentumfilmje vélhetően a témaválasztás és nem feltétlenül a kivitelezés miatt győzött. Életszagú, aktuális, objektív és egész nemzetet érintő eseményeket dolgozott fel. Három évet hatvan percben.

Kapcsolódó Cikkek

  • Francia rekorder darab a csabai színpadon

    Francia rekorder darab a csabai színpadon

    Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

  • Kisdiákok nagy szavalása

    Kisdiákok nagy szavalása

    Harmincöt gyermek mérettette meg magát a kistérségi versmondóversenyen, amelyet már több éve a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola szervez meg.