EUR: 307,91 Ft
CHF: 266,21 Ft
2017. október 18., szerda
Lukács

Életmód

A tetőn spórolhatunk a legtöbbet

Csak minden hatodik magánépíttető gondolkozik energiahatékony és korszerű tetőben, holott építkezés vagy felújítás során 71 százalék számára az egyik legfontosabb szempont a jó hőszigetelés kialakítása. Elsősorban a szakemberek tanácsaira támaszkodnak, és a legtöbben önerőből tudnak építkezni – derült ki a Bramacnak a 2017-es Construma szakvásáron végzett friss kutatásából. Akár építkezésről, akár felújításról, már megkezdett vagy a jövőben tervezett munkákról van szó, legkevésbé az alapozáson, a falazáson és a szigetelésen spórolnának a megkérdezettek. A tető szakszerű kialakításánál még a burkolást és villanyszerelést is fontosabbnak tartják, holott egy épület energiavesztesége leginkább a tetőknél jelentkezik. Vagyis hiába költünk sokat a megfelelő szigetelésre, a korszerű tetőrendszer nélkül a megspórolt összeget – idővel pedig még többet – a rezsire fogjuk költeni.

Profimedia, Alamy

A megkérdezett építkezők közül csak minden hatodik (16%) szeretne korszerűbb és energiatakarékosabb tetőrendszert, a felújítók között pedig ez az arány még alacsonyabb (12%). A megkérdezettek valamivel kevesebb mint harmadánál (29%) már be van építve a tetőtér, és további negyedük (25%) tervezi, hogy azt élettérré alakítják. A legtöbben attól tartanak leginkább, hogy a tetőterek nyáron túl melegek, télen pedig túl hidegek lesznek. Nagyjából feleennyien (17%) a rezsiköltség növekedésétől félnek leginkább, míg 13 százaléknak a ferde falak miatti kihasználatlan területek okoznának problémát a tetőtér kialakításakor. Viszont mivel egyre trendibb tetőtérben élni, az építőipar már kínál olyan megoldásokat, amelyekkel a fenti aggályok megszüntethetők. Ilyen például a 2017-es Construma-nagydíjas °Cool tetőrendszer, amely a hővisszaverő tetőcserepek mellett a szakszerű átszellőzésen és a tetőrendszer további elemein alapul, és amely németországi tesztek szerint akár 11 Celsius-fokkal csökkentheti egy tetőtér hőmérsékletét a legnagyobb nyári kánikulában is. Ezzel a klímahasználatot 80%-kal, míg a téli fűtésszámlát 50%-kal csökkenthetjük, ami jelentős energia- és anyagi megtakarítást jelent, télen nyáron egyaránt. A 2017-re jósolt építkezési kedv növekedését jól mutatja, hogy a megkérdezettek 63%-a már belevágott az építkezésbe vagy felújításba, a többiek pedig a következő öt évben tervezik a kivitelezést.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Veszélyes a gyerekkori elhízás

  Veszélyes a gyerekkori elhízás

  Magyarországon a 6–8 éves gyerekek több mint 20 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ezen belül a fiúknál 20,5, a lányoknál 21,9 százalék ez az arány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint.

 • Népszerűek a hazai borvidékek

  Népszerűek a hazai borvidékek

  Jelentős eltérések vannak az egyes hazai borvidékek ingatlanpiacán: néhol az ingatlanár-robbanás már javában érzékelhető, néhol még nem tapasztalható komolyabb mozgás.

 • Egy kutatás szerint magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

  Egy kutatás szerint magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

  Átlagosan napi két órát töltenek közösségi oldalak előtt és az életük felét már online térben élik az úgynevezett Z generációhoz tartozó magyar fiatalok, akik már többet kommunikálnak az interneten, mint személyesen – ismertették egy friss kutatás eredményeit az M1 aktuális csatornán vasárnap.