EUR: 307,55 Ft
CHF: 265,20 Ft
2017. október 22., vasárnap
Előd

Belföld

A világon a szegénység és éhínség leküzdése az egyik legfontosabb feladat

Az ENSZ 2030-ig szóló nemzetközi együttműködési programjának alapját a fenntartható fejlődési célok alkotják, a feladatok közül pedig a két legfontosabb a szegénység és az éhínség leküzdése, amelynek feltétele a gazdasági és természeti erőforrások elérhetővé tétele mindenki számára – hangsúlyozta a Földművelésügyi Miniszter hétfőn Budapesten az ENSZ Élelmezésügyi és mezőgazdasági Szervezetének (FAO) informális regionális konzultációján.

Fazekas Sándor ismertette, mintegy 795 millió ember éhezik a Földön, és gyermekek milliói nem jutnak hozzá tiszta édesvízhez, és egészséges táplálékhoz. Ezért is fontos, hogy a konzultáció programjában szerepel a kistermelők és családi gazdaságok támogatása, valamint a nemzetközi élelmiszerbiztonsági és minőségi követelmények összehangolása, melyekre Magyarország is nagy figyelmet fordít – mondta a miniszter.

Felhívta a figyelmet: egy 2007-ben kötött megállapodás keretében, erőforrásaihoz mérten Magyarország is igyekszik hozzájárulni a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez. Így például a magyar kormány 2008 óta 36 fejlődő országból érkező 250 ösztöndíjas részére biztosította a lehetőséget, hogy magyar agráregyetemeken szerezzen mester diplomát.

Jelezte: a magyar mezőgazdasági fejlesztéspolitika prioritásai között szerepel a fenntartható mezőgazdaság és az élelmezésbiztonság megvalósítása a Nyugat-Balkán, valamint Közép-Ázsia (az egykori FÁK) országaiban. Ezért a magyar kormány ezen térségekben számos FAO fejlesztési projektet finanszíroz. Emellett Magyarország támogatja a FAO agroökológia népszerűsítésére irányuló törekvéseit. Ezek a célkitűzések ugyanis összhangban állnak a fenntartható fejlesztési célokkal, különösen a fenntartható mezőgazdaságra, a biodiverzitás megőrzésére, az erőforrások fenntartható felhasználására és a vidéki foglalkoztatásra vonatkozó elképzelésekkel – emelte ki Fazekas Sándor.

Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató-helyettese, európai és közép-ázsiai regionális képviselője arról beszélt, hogy a siker érdekében össze kell hangolni a regionális tevékenységet, főként két regionális kezdeményezés támogatására: a családi gazdaságok segítésére, valamint a mezőgazdasági és az élelmiszertermelés széleskörű, átfogó támogatására. Szem előtt kell tartani ugyanakkor, hogy minden ország a számára legmegfelelőbb, legszükségesebb segítséget kapja, figyelembe véve a klímaváltozáshoz való legjobb adaptációt is, ezért a tanácskozás napirendje ugyan igen zsúfolt és feszítettet, de lehetőséget ad a kötetlen véleménycserére – mondta a FAO regionális képviselője.

Kapcsolódó Cikkek

 • A hősök emléke ma is fontos

  A hősök emléke ma is fontos

  A hősök emléke ma is fontos, a jóban és a küzdelemben is egyaránt osztozunk, hogy a megpróbáltatásokból végül megerősödve kerüljünk ki – emelte ki Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára Tallinnban, az 1956-os forradalom évfordulójára rendezett megemlékezésen a tárca vasárnapi közleménye szerint.

 • Fidesz: Szanyi megnyilvánulása megdöbbentő és botrányos

  Fidesz: Szanyi megnyilvánulása megdöbbentő és botrányos

  Megdöbbentőnek és botrányosnak tartja a Fidesz a szocialista Szanyi Tibor megnyilvánulását; az MSZP európai parlamenti képviselője ” ‘Ünnephez’ közeledvén” felvezetéssel a közösségi oldalán tett közzé egy fényképet, amely egy, a Köztársaság téri pártszékház ostromakor megkínzott és lábánál fellógatott embert ábrázol.

 • Trócsányi: Ma is ugyanazok az értékek fontosak, mint 1956-ban

  Trócsányi: Ma is ugyanazok az értékek fontosak, mint 1956-ban

  A körülmények változnak, de az igazi értékek állandóak, és ezek szükségesek a sikerhez és megbecsüléshez minden nemzet, így a magyarság számára a harmadik évezred elején is – mondta Trócsányi László igazságügy-miniszter az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére a Műegyetemi emlékműnél tartott ünnepségen vasárnap.