2018. január 20., szombat
Fábián, Sebestyén

Külföld

A világon elsőként drónról ugrott egy ejtőernyős

A világon elsőként pilóta nélküli repülő eszközről, drónról hajtott végre ugrást egy ejtőernyős Lettországban – jelentette be a drón gyártója, amely viedót is közzétett a szerinte az ejtőernyőzésben új korszak kezdetét jelentő ugrásról.

Ingus Augstkalns lett extrémsportoló egy 120 méter magas televíziós átjátszóállomás tetejéről emelkedett 330 méteres magasságba minden probléma nélkül a 3,2 négyzetméteres, 70 kilogrammos és 16 rotor hajtotta repülő eszközzel, amely 200 kiló terhet bír el. A drónba kapaszkodó ejtőernyős (dronediver) sikeresen földet ért a Lettország egy ritkán lakott középső vidékén végrehajtott hétvégi akcióban.


Az ejtőernyős ugráshoz nincs többé szükség helikopterre, mától bárhol lehet ugrani, városokban, sivatagban, hegyekben – jelentette ki Janis Putrams, a teherszállító drónokra szakosodott lett cég, az Aerones vezérigazgatója.

A gyártó hangsúlyozza, hogy teherdrónja segítheti a mentőakciókat is, például a tűzoltást, égő épületek tetején vagy más, nehezen megközelíthető helyen rekedt emberek elszállítását.

Ugyanezzel a repülő eszközzel januárban kipróbáltak egy új, droneboarding-nak nevezett sportágat is: nagy sebességgel vontattak vele szörfözőket egy befagyott tó jegén.

Az ejtőernyőzésre használható drón 35 ezer euróba (11 millió forint) kerül, az eszköz jelenleg 10 percnyi repülésre alkalmas.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Erősödtek az ausztrál-magyar kapcsolatok, és ennek üteme a következő időszakban tovább gyorsulhat – összegezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Steven Ciobo, Ausztrália kereskedelemért, turizmusért és beruházásokért felelős miniszterével folytatott találkozóján.

 • Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet legalább tíz merényletkísérletét sikerült meghiúsítani az elmúlt hónapokban Libanonban köszönhetően azoknak az információknak, amelyekhez a hatóságok a terrorszervezet egyik őrizetbe vett, majd beépített ügynökként alkalmazott tagja révén jutottak – közölte pénteken a libanoni belügyminiszter.

 • Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Elhunyt 91 éves korában Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója. Évek óta Parkinson-kórban szenvedett. A lyoni séf halálhírét Gérard Collomb belügyminiszter, Lyon korábbi polgármestere jelentette be a helyi francia sajtónak szombaton.