EUR: 307,55 Ft
CHF: 265,20 Ft
2017. október 22., vasárnap
Előd

Belföld

Aggastyánként szabadulhat Portik és Rohác

Portik Tamás 80, Jozef Rohác 90 éves korában szabadulhat legkorábban, miután pénteken előbbi 13 év, utóbbi életfogytiglani szabadságvesztést kapott jogerősen Boros Tamás és Fenyő János meggyilkolásáért.

Két emberről már elmondható, hogy vastagon felelősek az 1990-es évek végén Magyarországon lezajlott maffiaháború kirobbanásáért. A Fővárosi Ítélőtábla pénteken életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte Jozef Rohácot, mert jogerősen is bűnösnek mondták ki Boros Tamás és Fenyő János megölése miatt.

MTI Fotó: Kovács Tamás

1998 februárjában a nyílt utcán géppisztollyal kivégezték az autójában ülő Fenyő János vállalkozót a budai Margit utcában. Az ügyet bizonyítékok hiányában 2002-ben lezárták, majd 2005-ben, miután az áldozat pszichológusa videóvallomásban beszélt a meggyilkolt Fenyő ellenségeiről, újra megnyitották. A szlovák Jozef Rohácot csak 2011-ben azonosították DNS-nyomok alapján, ekkor adták ki Magyarországnak a hazájában rettegett bérgyilkost. Mindvégig tagadta a gyilkosságot, így az sem derült ki soha, ki adott megbízást Fenyő kivégzésére.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Boros Tamás 1998. júliusi megölésére viszont Portik Tamás adta ki a parancsot. Mint ismert: autóba rejtett pokolgépet robbantott fel aznap Rohác, hogy végezzen Boros Tamással, a rendőrségi besúgóval, aki az alvilági leszámolásokkal kapcsolatban terhelő vallomást tett Portikra.

Jozef Rohác
MTI Fotó: Kovács Tamás

Rá most felbujtóként 13 évnyi szabadságvesztést róttak ki, de a Prisztás-gyilkosságért korábban már kapott jogerősen 15 évet, így már közel 30 évnyi árnyékos üdülésre számíthat. Vagyis közel annyira, mint Rohác, akinek feltételes szabadon bocsátásáról 30 év múlva dönthet a bíróság.

A szlovák állampolgárságú Rohác kérheti, hogy saját hazájában ülje le büntetését, azonban ez nem biztos, hogy jó ötlet. Rohácot ugyanis egy korábbi bűntársa megölése miatt hazájában életfogytiglanra ítélték. Az ítéletet a szlovák bíróság hatályon kívül helyezte. Nem biztos azonban, hogy az áldozat ismerőseit ez meghatja.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • A hősök emléke ma is fontos

  A hősök emléke ma is fontos

  A hősök emléke ma is fontos, a jóban és a küzdelemben is egyaránt osztozunk, hogy a megpróbáltatásokból végül megerősödve kerüljünk ki – emelte ki Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára Tallinnban, az 1956-os forradalom évfordulójára rendezett megemlékezésen a tárca vasárnapi közleménye szerint.

 • Fidesz: Szanyi megnyilvánulása megdöbbentő és botrányos

  Fidesz: Szanyi megnyilvánulása megdöbbentő és botrányos

  Megdöbbentőnek és botrányosnak tartja a Fidesz a szocialista Szanyi Tibor megnyilvánulását; az MSZP európai parlamenti képviselője ” ‘Ünnephez’ közeledvén” felvezetéssel a közösségi oldalán tett közzé egy fényképet, amely egy, a Köztársaság téri pártszékház ostromakor megkínzott és lábánál fellógatott embert ábrázol.

 • Trócsányi: Ma is ugyanazok az értékek fontosak, mint 1956-ban

  Trócsányi: Ma is ugyanazok az értékek fontosak, mint 1956-ban

  A körülmények változnak, de az igazi értékek állandóak, és ezek szükségesek a sikerhez és megbecsüléshez minden nemzet, így a magyarság számára a harmadik évezred elején is – mondta Trócsányi László igazságügy-miniszter az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére a Műegyetemi emlékműnél tartott ünnepségen vasárnap.