EUR: 325,78 Ft
CHF: 279,73 Ft
2018. július 20., péntek
Illés

Egyéb Veszprém

Átadták a Gizella-díjakat

Antikvárius, televíziós munkatárs és építészmérnök vehette át a Gizella-díjakat szombat este. A Szentháromság téren megrendezett ünnepi gálán Esztergályos Cecília színművész köszöntötte a helyi és lengyel testvérvárosunkból, Tarnówból érkezett vendégeket.

A művésznő elmondta, Veszprém nemcsak Szent István és Gizella királyné számára volt különösen kedves – minden ide érkező azonnal megérzi a báját. Van valami kecses és légiesen elbűvölő Veszprémben, amiért a művészek is szívesen lelnek itt otthonra, hogy az ódon falak között ihletet meríthessenek.


Esztergályos Cecília (fotó: Tál Dominik)

Ide nem csupán vendégségbe járnak a múzsák: folyamatosan itt tanyáznak, aminek köszönhetően Veszprém a tudomány, a művészet és a kultúra fellegvára lett. Szent István és Gizella országalapító munkája pedig még ma is tetten érhető. Szellemiségük átjárja a várost, amely büszke múltjára és jelenére, s a több mint negyedszázados Gizella-napok is egy nagyszerű találkozása a kéz a kézben járó múltnak és jelennek – fogalmazott Esztergályos.

A városban ma is sokan tesznek annak szellemi, művészeti, épített környezeti értékeinek létrehozásáért és megőrzéséért – az önkormányzat döntése alapján közülük hárman ismét Gizella-díjat vehettek át Porga Gyula polgármestertől. A díjazottak között volt Molnár Sándor antikvárius, Puskás Péter televíziós munkatárs és Weber János építészmérnök.


Porga Gyula, Weber János, Puskás Péter és Molnár Sándor (fotó: Tál Dominik)

Molnár Sándor veszprémi születésű órásmester és ékszerész 2005-ben vette át az Utas és Holdvilág Antikvárium helyiségét és törzsközönségét. Az üzlet akkori törzsanyagát Molnár Sándor édesapjának könyvtára jelentette. Felismerte, hogy az elektronika világában különös értéke és hangulata van az igényesen nyomtatott, kötött ritkaságoknak, vezetése alatt az antikvárium kellemes beszélgetések, megnyugtató böngészések állandó színhelyévé vált a veszprémiek és a turisták számára egyaránt.

Puskás Péter a Veszprém Televízió megalakulása óta munkatársa a város televíziójának. Munkájára a jó értelemben vett szakmai alázat, a feladatok iránti elkötelezettség, valamint az igényességre törekvés jellemző. Mindennap helytáll csaknem minden műfajban, felkészült, kiegyensúlyozott, tárgyilagos. Munkájával nagymértékben hozzájárul a veszprémi nyilvánosság szolgálatához.

Weber János 1968-ban végzett a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán. Magasépítészeti tervező tevékenységét tervezőgyakornokként kezdte, később vezető tervezői jogosultságot szerzett. Tervezési munkái helyileg felölelik az egész Balaton-felvidéket és csaknem teljes Veszprém megyét, meghatározó munkái mégis leginkább Veszprém városához kötődnek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.