2018. január 20., szombat
Fábián, Sebestyén

Külföld

Bizonyítottan ebolától halt meg egy ember Kongóban

Egy ember bizonyítottan vérzéses láztól, ebolától halt meg Kongó egy távoli falujában, és az egészségügyi hatóságok további kilenc gyanús esetet vizsgálnak, köztük két másik halottét – jelentette be pénteken a Kongói Demokratikus Köztársaság egészségügyi minisztere és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) képviselője.

A vizsgált megbetegedéseket az ország északi, Bas-Uele tartományában észlelték április végén. A bizonyítottan ebolával megfertőződött halálos áldozat szervezetében a Zaire-vírustörzset azonosították – mondta egy sajtótájékoztatón Oly Ilunga Kalenga miniszter.


A betegség felbukkanása alkalmat ad egy új, egyelőre kísérleti stádiumban lévő vakcina kipróbálására szükséghelyzet esetén – közölte a WHO.

A vakcinát gyártó GAVI nemzetközi szövetség szerint 300 ezer adag áll rendelkezésre belőle arra az esetre, ha meg kell előzni, hogy járvány alakuljon ki.

Az esetek egyelőre csak egy távoli faluban jelentkeztek, és a vírustörzset ismerik a szakemberek. A szegény közép-amerikai országban ez az ebola kilencedik megjelenése. A WHO specialistáit szombaton várják az érintett helyen, a fővárostól 1300 kilométerre fekvő Likatiban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Erősödtek az ausztrál-magyar kapcsolatok, és ennek üteme a következő időszakban tovább gyorsulhat – összegezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Steven Ciobo, Ausztrália kereskedelemért, turizmusért és beruházásokért felelős miniszterével folytatott találkozóján.

 • Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet legalább tíz merényletkísérletét sikerült meghiúsítani az elmúlt hónapokban Libanonban köszönhetően azoknak az információknak, amelyekhez a hatóságok a terrorszervezet egyik őrizetbe vett, majd beépített ügynökként alkalmazott tagja révén jutottak – közölte pénteken a libanoni belügyminiszter.

 • Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Elhunyt 91 éves korában Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója. Évek óta Parkinson-kórban szenvedett. A lyoni séf halálhírét Gérard Collomb belügyminiszter, Lyon korábbi polgármestere jelentette be a helyi francia sajtónak szombaton.