2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb XVI.kerület

Bombák földjén lakunk?

Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.  Szerencsére az önkormányzat a lakosok segítségére sietett.

Markovics Zita, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje elmondta, a tűzszerészi munkálatok idejére 300 méter sugarú körben kellett lezárni a környéket, ez körülbelül 500-600 házat, 1000–1300 embert érintett.


Ez a bomba okozott riadalmat (fotó: mti)

Az önkormányzat azonnal intézkedett, mint azt Szabó Tamás, az önkormányzat polgármesteri kabinetvezetője elmondta, befogadóhelyet létesítettek a Csömöri út 20. alatti Szent-Györgyi Albert Általános Iskolában, ahol egészségügyi személyzet is volt. Elsősorban idős, beteg emberek fogadására készültek fel, példaként említette, hogy egy combnyaktörést szenvedett, mozgásképtelen embert a mentők segítségével vitték oda, és minden felszereltség adott volt, hogy tudjanak róla gondoskodni. Kiderült, hogy bár mindössze 60-70 ember vette igénybe a befogadóhelyet, szükség esetén akár kétezret is el tudtak volna helyezni az intézményben. A munkálatok egy napig tartottak, a világháborús bomba elszállítása után az emberek visszatérhettek otthonaikba.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.