EUR: 324,96 Ft
CHF: 281,79 Ft
2018. június 24., vasárnap
Iván

Belföld

Botka miatt hallgat az MSZP?

Megtépázta Botka László idegeit, hogy a jobboldali média lerántotta a leplet Szeged polgármesterének, egyben az MSZP miniszterelnök-jelöltjének urizáló életmódjáról? Nemrég rendőrökkel találta magát szemben az Echo TV stábja a szegedi városházán, ráadásul mostantól az MSZP már nyilatkozni sem hajlandó a jobboldali sajtónak.

Múlt héten az Echo TV Informátor című műsorának stábja a Szeviép-botrányról akart forgatni Szegeden, ám Botka László polgármester helyett rendőrök és biztonsági őrök jelentek meg a városházán, akik igazoltatták a stábot. Sokan ezt a sajtószabadság elleni támadásnak vélték, ám a Soros György-féle Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű szervezet egyik vezetője másként látja.


Budapest, 2016. június 25.
Botka László választmányi elnök érkezik a Magyar Szocialista Párt (MSZP) országos tisztújító kongresszusára a Villányi úti Konferenciaközpontba 2016. június 25-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

– Ahhoz nincs joga a sajtónak, hogy egy állami tisztségviselővel készítsen interjút, amikor csak szeretne – mondta Dojcsák Dalma, a TASZ Politikai Szabadságjogok projektvezetője. Érdekes, hogy a sajtószabadságra oly kényes szervezet most mégsem tartotta fontosnak mindezt, amikor egy MSZP-s politikust ért sérelem.

Mindeközben Nyakó István, az MSZP sajtófőnöke néhány napja bejelentette, hogy ezentúl nem nyilatkoznak az általuk jobboldalinak tartott sajtónak, így lapunknak sem. Mindez egyébként a balliberális sajtó egy részében is kiverte a biztosítékot. A Magyar Idők szerint a bejelentés hátterében az áll, hogy a szocialisták miniszterelnök-jelöltje, Botka László rosszul viseli, hogy a sajtó többször is hírt adott az urizálásáról. Például egzotikus luxusnyaralásairól, milliós Rolexéről vagy arról, hogy Botkáék egy méregdrága dzsippel furikáznak. Mindezeket a vagyontárgyakat – egy földterülettel együtt – be sem írta vagyonnyilatkozatába. A lap információi szerint az MSZP elnöksége nem hozott döntést semmiféle bojkottról – a szocialisták egyelőre mégis tartják magukat a bejelentéshez.

Az MSZP-s sajtóbojkott egyébként régóta ismert volt a szakmában, hiszen a párt politikusai eddig sem szívesen válaszoltak a kényelmetlen kérdésekre. Lapunkkal is előfordult, hogy nem kaptunk választ, Nyakó István pedig nemrég újságírónknak kerek perec kijelentette, hogy nem nyilatkoznak a Lokálnak. Érdekesség, hogy a múlt héten a magát a hazai közélet megújítójaként is feltüntető Momentum Mozgalom is hasonlóan járt el, amikor a Lokál nekik nem tetsző kérdést – hogyan számoltak a rendezvényükön „összekalapozott” 1,3 millió forinttal? – tett fel nekik. Ők is azt közölték, hogy többé nem állnak szóba velünk.

Az ilyen akciókkal egyébként a politikusok nem az adott lapot sértik meg, hanem az olvasókat – egyben a választókat – fosztják meg a tájékoztatástól.

Vagyonnyilatkozati eljárás indulhat ellene

A Fidesz Szegeden vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Botka László ellen – közölte Hidvéghi Balázs, a párt kommunikációs igazgatója még pénteken. A politikus emlékeztetett: az MSZP-s sokadszorra módosított vagyonnyilatkozatán. – Szeretnék tudni, mi az, amit feltüntetett a szocialista politikus és mi az, amit nem, mi a valós vagyoni helyzete. Nagyon úgy tűnik, hogy Botka László át akarja vágni az embereket, álszent módon papol az igazságosságról, a gazdagok ellen fogalmaz meg jelszavakat, eközben hiányos a vagyonnyilatkozata – mondta.

Kapcsolódó Cikkek