2018. január 24., szerda
Timót

Külföld

Dél-Korea helyreállítaná a kommunikációs csatornákat Észak-Koreával

Szöul alapállása az, hogy a két Korea között helyre kell állítani a kommunikációs csatornákat – közölte szerdán a dél-koreai egyesítési minisztérium.

“A kiindulási pontunk az, hogy meg kell nyílniuk a kommunikációs csatornáknak… Az egyesítési minisztérium áttekintette az ezzel kapcsolatos lehetőségeket, döntés azonban egyelőre nem született” – fejtette ki Li Duk Heng szóvivő a tárca szokásos sajtótájékoztatóján.


Li hozzátette, hogy a dél-koreai hatóságok képviselői minden nap bemennek a panmindzsoni összekötő irodába a két Korea közötti tűzszüneti vonalon, hogy ellenőrizzék, jött-e válasz javaslataikra Észak-Koreától.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a kapcsolattartás 2016 februárjában szakadt meg a két Korea között, miután Phenjan újabb kísérleti atomrobbantására és rakétakísérletére reagálva Szöul bejelentette, hogy felfüggeszti a közösen üzemeltetett keszongi ipari park működését, Észak-Korea pedig elvágta a két ország közötti kommunikációs csatornákat és elrendelte Keszong katonai átvételét.

Szöul az új dél-koreai elnök, Mun Dzse In “kétutas” – a Phenjan elleni szankciókat a párbeszéddel párosító – politikájának jegyében szeretne újra kapcsolatba lépni a kommunista rezsimmel.

Hétfőn Szöulban azt közölték, hogy Mun Dzse In elnök a héten különleges megbízottakat küld az Egyesült Államokba, Japánba, Kínába, Németországba és Oroszországba, hogy elmagyarázzák az új dél-koreai kormány politikai terveit, eközben a Koreai-félszigeten még feszültebbé vált a helyzet a hétvégi újabb észak-koreai rakétakísérlet után.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rekorder hullámlovason ámul az internet – Videó!

  Rekorder hullámlovason ámul az internet – Videó!

  A portugáliai Nazaré partjait évről évre lepik el az óriáshullámokra vadászó szörfösök azzal a céllal, hogy végre valaki megdönti Garrett McNamara 2011-es rekordját, amikor egy 23 méteres hullámot lovagolt meg a portugál paroknál.

 • Hógolyózás miatt zárták börtönbe a részeg fiatalt

  Hógolyózás miatt zárták börtönbe a részeg fiatalt

  Egy elszabadult házibulihoz riasztották a norvég rendőröket, akiket a helyszínre érkezés után egy 21 éves srác, hógolyóval és más egyéb tárgyakkal dobált meg így kifejezve nemtetszését, amiért az egyenruhások véget vetettek a bulinak.

 • Kiállt Magyarországért az amerikai szakértő

  Kiállt Magyarországért az amerikai szakértő

  Véleménycikkben állt ki Magyarország és a magyar kormány mellett Peter Roff amerikai újságíró, politikai szakértő. Szerinte Magyarországon szó sincs egypártrendszerről, ezért véleménycikkében annak adott hangot, hogy felesleges a magyarországi választásokba beavatkoznia az USA-nak – írja a Figyelő.