EUR: 324,94 Ft
CHF: 281,79 Ft
2018. június 23., szombat
Zoltán

Belföld

Terror Manchesterben: Hősként viselkedett a hajléktalan

Chris Parker nevétől hangos a brit sajtó. Ő az a 33 éves hajléktalan, aki félelmet nem ismerve segített a manchesteri terrortámadás után egy kislánynak, majd egy idősebb asszonynak, aki végül nem élte túl a robbantást.

Salman Ramadan Abedi

Salman Ramadan Abedi

A hétfő éjszakai manchesteri terrortámadásban 22 ember halt meg, 59 pedig súlyosan megsebesült. A 23 éves Salman Ramadan Abedi az amerikai énekesnő, Ariana Grande koncertjén robbantott. A támadást az Iszlám Állam vállalta magára.


Amber Rudd brit belügyminiszter szerint a pusztító hatású öngyilkos robbantásos merényletet az elkövető fejlettebb eszközökkel hajtotta végre, mint amilyeneket az elmúlt időszak több más terrorcselekményekor használtak. Ennek alapján nagy az esélye, hogy a manchesteri robbantó nem egyedül cselekedett, ezért az országban a legmagasabb, kritikus szintre emelték a terrorellenes készültség szintjét.

A merénylő 1994-ben született Manchesterben, líbiai szülők fiaként. Szülei a Kadhafi-rezsim elől menekültek az Egyesült Királyságba. Három testvére van. Abedi többször járt Líbiában, legutóbb néhány napja érkezett vissza, onnan pedig állítólag Szíriába is ellátogatott, s időközben radikalizálódhatott.


/Fotó: MTI/EPA/Andy Rain

A mentésbe beszállt a 33 éves hajléktalan Chris Parker is, aki már egy éve a város utcáin él. A koncert végén éppen a Manchester Arena előterében koldult, amikor a merénylő felrobbantotta magát. Egy kislányt, akinek anyukája meghalt a merényletben, ruhába csavart, később pedig egy a lábán és a fején súlyosan megsebesült nőnek is segített. A hatvanas éveiben járó nő a hajléktalan karjai közt halt meg.

– A családjával volt. Azóta csak sírok – mondta Parker.

Rajta kívül csak Manchester angyalaként emlegetik azt a 48 éves nőt, aki a robbantás pillanatában a közeli Victoria pályaudvaron tartózkodott, majd az arénához rohant, hogy segítsen annak a legalább tucatnyi kétségbeesetten rohangáló, sikoltozó lánynak, akik szüleiket, hozzátartozóikat keresték. Paula Robinson egy közeli hotelhez irányította a gyerekeket, majd a közösségi médiában közzétette az elérhetőségét, hogy a szülők kapcsolatba léphessenek vele.

A sérülteket nyolc manchesteri kórházban kezelik. Sokuk állapota válságos, így várhatóan emelkedni fog az áldozatok száma. A manchesteri rendőrség szerdán közölte, letartóztattak három embert a merénylettel összefüggésben, így a merénylő egyik fiútestvérével együtt immár négyen vannak őrizetben.


A brit rendőrség tegnap azt is közölte: megállapították a manchesteri terrortámadás összes halálos áldozatának személyazonosságát. Neveiket azonban hivatalosan nem közölhetik, amíg nem végezték el a halottszemlét. A legfiatalabb az alig nyolcéves Saffie Roussos.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Budapesten tárgyalt Orbán Viktorral Donald Tusk

  Budapesten tárgyalt Orbán Viktorral Donald Tusk

  A jövő heti EU-csúcs előkészítése keretében Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke felkereste hivatalában Orbán Viktor miniszterelnököt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

 • Szijjártó: Nem csorbulhatnak a kárpátaljai magyar közösség jogai

  Szijjártó: Nem csorbulhatnak a kárpátaljai magyar közösség jogai

  A jó magyar-ukrán kapcsolatokban “vagyunk érdekeltek, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy a Kárpátalján élő magyar nemzeti közösség jogai semmilyen formában se csorbulhassanak” – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az Ungvárhoz közeli Alsószlatina gyógyüdülőhelyen.

 • Kukában landoltak a szemetesek!

  Kukában landoltak a szemetesek!

  Nem akármilyen szelfivel rukkoltak elő az FKF munkatársai, akik jelentkeztek a Meglepkék Legőrültebb Brigád elnevezésű felhívására.

 • Változik az Eurojackpot ára

  Változik az Eurojackpot ára

  A Szerencsejáték Zrt. közleményben tudatta, hogy az Eurojackpot alapjátékának ára az elmúlt hét euró árfolyam-változása miatt a Részvételi Szabályzat értelmében 2018.