2017. november 25., szombat
Katalin

Egyéb Székesfehérvár

Egy napra feltámasztották a lovasberényi vasútvonalat

Különvonatot indított a NOHAB-GM Alapítvány május 13-án a Budapest–Székesfehérvár–Lovasberény–Székesfehérvár–Budapest útvonalon. A lovasberényi vonal, amelyet az előző évszázad nyolcvanas éveinek elején hamvába holt „eocénprogram” kiszolgálására újítottak fel, azóta nem működik, néhol a síneket is felszedték.

A vonat másodosztályú kocsikkal és étkezőasztalos büfékocsival közlekedett, hideg-meleg italok, szendvicsek és meleg gyorsételek várták az érdeklődőket. Ez komoly kontraszt, hiszen az utolsó vonatok úgy közlekedtek, hogy a masiniszta leszállt a sorompót kezelni, az utasok pedig maguk fűtöttek a fülkében elhelyezett vaskályhában.


Különvonat indult a Budapest-Székesfehérvár-Lovasberény-Székesfehérvár-Budapest útvonalon Fotó: Együtt a Nohabokért Facebook

Az 1970–80-as évek elején zajlott „eocénprogram” keretében nagyszabású kutatás, bányafejlesztés és hasznosítási tervek születtek a kőszénvagyonra vonatkozóan. A bányászat azonban számos környezeti problémát okozott. A mélybányászat miatt a felszínen beszakadások, süllyedések keletkeztek. Mivel a bányászat rendkívül karsztvízveszélyes volt, intenzív szivattyúzást kellett végezni, ami a források kiapadásához, a települések vízellátási nehézségeihez vezetett. A kőszéntelepek mennyisége és eloszlása sem igazolta a terveket. E programban a Székesfehérvár–Bicske vonalnak, főleg a mányi és tatabányai bányák miatt, kiemelt jelentősége lett volna.

A NOHAB-GM Alapítvány a vasút szerelmeseinek egyik civil szervezete, az M61-010 pályaszámú mozdony, ismertebb nevén a NOHAB megőrzését tűzte ki célul.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.