EUR: 324,94 Ft
CHF: 281,79 Ft
2018. június 23., szombat
Zoltán

Belföld

Egyre kedvezőbbnek látják munkaerőpiaci helyzetüket a magyarok

Egyre kedvezőbbnek látják munkaerőpiaci helyzetüket a magyar munkavállalók, többen érzik stabilnak munkahelyi pozíciójukat, de ha azt el is veszítenék megítélésük szerint könnyen találnának új, a képzettségüknek megfelelő munkát – derül ki a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián legfrissebb, reprezentatív munkaerőpiaci felméréséből.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott tájékoztatás szerint a vizsgálatban egy úgynevezett munkaerőpiaci stabilitási indexen keresztül azt mérték, mennyire bíznak a munkavállalók abban, hogy jelenlegi munkahelyük hosszú távon is munkalehetőséget biztosít majd számukra, milyen lépéseket tennének meg annak érdekében, hogy megtartsák munkahelyüket, ha az veszélybe kerülne illetve, hogy megérzésük szerint milyen könnyen találnának új munkalehetőséget. Minél magasabb a mutató értéke, a munkavállalók annál stabilabbnak érzik saját pozíciójukat, egyúttal annál többet tennének meg azért, hogy megtartsák állásukat, viszont annál könnyebbnek értékelik egy esetleges új munkalehetőség megtalálását is.


Az index idén áprilisban 67 pontra nőtt az egy évvel korábbi 60 pontról a 100 fokú skálán, ami a mutatószám bevezetése óta a legmagasabb érték.

Az adatok alapján továbbra is a 30-50 év közöttiek, a fővárosban élők és a diplomások jelentik a legbizakodóbb társadalmi csoportot. A különböző szektorok majdnem azonosan ítélték meg a munkaerőpiaci helyzetet, ugyanakkor míg a mezőgazdaságban dolgozók bizalma általában a legalacsonyabb, most 70 ponttal a lista élére kerültek. Második legbizakodóbbak a közigazgatási dolgozók 67 ponttal, majd az iparban és a kereskedelemben dolgozók 66-66 ponttal.


A felmérésből kiderült az is, hogy a férfiak és a nők 74-74 százaléka véli úgy, hogy több mint 5 évig megmarad a munkahelye. A diplomások körében ez az arány 86 százalék. A huszonéves generáció érzi a legkisebb arányban biztosnak a munkahelyét több mint 5 éves távlatban (62 százalékkal) és mindössze 35 százalékuk találja könnyűnek új munka találását.

Azok közül a munkavállalók közül, akik ennél rövidebb időre látják biztosnak a munkahelyüket, minden harmadik dolgozó szerint az őt alkalmazó cég 3 éven belül ki fog vonulni az országból, 29 százalékuk pedig úgy érzékeli, hogy a cégben nincs elég megrendelés és munka. A megkérdezettek 34 százaléka a saját pozícióját érzi fenyegetve 3 éven belül oly módon, hogy a céget, illetve a szervezetet átalakítják. Ugyancsak harmaduk attól fél, hogy egy várható leépítés során fognak megválni tőle – olvasható az összegzésben.

Kapcsolódó Cikkek

 • Budapesten tárgyalt Orbán Viktorral Donald Tusk

  Budapesten tárgyalt Orbán Viktorral Donald Tusk

  A jövő heti EU-csúcs előkészítése keretében Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke felkereste hivatalában Orbán Viktor miniszterelnököt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

 • Szijjártó: Nem csorbulhatnak a kárpátaljai magyar közösség jogai

  Szijjártó: Nem csorbulhatnak a kárpátaljai magyar közösség jogai

  A jó magyar-ukrán kapcsolatokban “vagyunk érdekeltek, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy a Kárpátalján élő magyar nemzeti közösség jogai semmilyen formában se csorbulhassanak” – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az Ungvárhoz közeli Alsószlatina gyógyüdülőhelyen.

 • Kukában landoltak a szemetesek!

  Kukában landoltak a szemetesek!

  Nem akármilyen szelfivel rukkoltak elő az FKF munkatársai, akik jelentkeztek a Meglepkék Legőrültebb Brigád elnevezésű felhívására.

 • Változik az Eurojackpot ára

  Változik az Eurojackpot ára

  A Szerencsejáték Zrt. közleményben tudatta, hogy az Eurojackpot alapjátékának ára az elmúlt hét euró árfolyam-változása miatt a Részvételi Szabályzat értelmében 2018.