2018. január 18., csütörtök
Piroska

Egyéb Kecskemét

Együtt muzsikált a Gerhát zenészfamília

Zongoraművész-tanár szülők két általános iskolás korú gyermekükkel közösen muzsikáltak és beszéltek életükről, a zenéhez fűződő viszonyukról a Katona József Könyvtár nagytermében. A kecskeméti zenészcsaládokat bemutató sorozat kilencedik alkalmának vendégei a Gerhát család tagjai voltak.

A házi muzsikával kezdődő program első zeneszámát, Ligeti György négykezes zongoradarabját a két ifjabb vendég, Gerhát Domonkos és Gerhát Balázs játszotta el. Ezt követően a beszélgetést vezető Jámbor Zsolt első kérdései a szülőkhöz irányultak. A Református Gimnázium tanára, karnagya, a Kodály Társaság kecskeméti tagcsoportjának elnöke érdeklődésére Gerhát László elmondta, hogy bár mindkét gyermekük egyaránt örökölt apai és anyai tulajdonságokat is, az évek során egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy Domonkos jelleme inkább őrá, Balázsé pedig az édesanyjáéra hasonlít.


A Gerhát család legifjabb tagjai is megszállott zenészek.
forrás: hiros.hu

A házaspár egyike sem kecskeméti születésű, mégis otthon érzik magukat itt. Igaz, Gerhátné Papp Rita esetében ez nem volt annyira egyszerű, mert nehezen szokta meg, hogy Kecskeméten nincsenek hegyek, folyók. Jó pár évnek kellett eltelnie, amikor először érezte úgy, hogy a hírös városba hazajött. Szülőhelyét, Szombathelyt azóta afféle anyabölcsőjének tekinti.

A Gerhát-fiúk mindketten két instrumentumon játszanak, a zongorázás mellett Domonkos ütőzik, míg Balázs hegedül. Már egészen kis korukban eldőlt, hogy milyen zeneszerszámokhoz vonzódnak: Domonkosnak „vérében van az ütő”, Balázs pedig bátyja verőivel már kétévesen „hegedült”.


Szó esett arról is, hogy a fiúk kicsi koruktól kezdve érdeklődnek a zeneszerzés iránt. Több ízben – zsűrit is kiállítva –  gyermekvirtuóz-versenyt is szerveztek már, a negyediket a nagy érdeklődésre való tekintettel a Kodály Iskola egyik termében tartották meg.

A szülők is beszéltek arról, miként választották a zenei pályát. Rita elárulta, hogy a versenyszerű sportolást csak akkor hagyta abba, amikor edzője válaszút elé állította. Elhatározásában az is közrejátszott, hogy épp akkor nyert meg egy, a konziba felvételi nélküli bejutást biztosító zongoraversenyt, és erre a lehetőségre nem tudott nemet mondani.

Az est végén Gerhát László, aki egyébként a Kecskeméti Evangélikus Gyülekezetben presbiterként is szolgál, a hit fontosságát hangsúlyozta. Örömmel szólt arról, hogy Rita ezen a téren is a segítőtársa, közös életüknek a hit ad irányt, amitől nem szeretnének a jövőben sem eltérni.

Kapcsolódó Cikkek

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.