EUR: 324,35 Ft
CHF: 278,87 Ft
2018. július 19., csütörtök
Emília

Életmód

Elő a grillsütővel!

A gyerekeket tartsuk távol a sütéstől –  Profimedia, Wavebreak

Itt a grillszezon, de mielőtt elkezdjük megszervezni a kellemes családi vagy baráti sütögetést, nem ért átismételni néhány alapszabályt.

A sütő kitisztítása


A legnagyobb problémát a saját lustaságunk okozhatja, amennyiben a téliesítés előtt nem tisztítottuk meg rendesen a grillsütőt. A ráégett kormot ilyenkor már nehéz lekapargatni. A faszenes sütőt nem jó vízzel elmosni, szárazon próbáljuk meg letisztogatni. Ha kerámiabevonatú, akkor sárgaréz bevonatú kefével súroljuk, mert ez nem karcolja meg. Sütés előtt kenjük át szalonnával.

Ne forgassuk túl gyakran a húst! –  Profimedia, imageBROKER

A nyersanyag előkészítése


A  sütéshez mindig friss húst használjunk, füstölt húst soha ne grillezzünk, mert sütés közben a magas hő hatására rákkeltő nitrózaminvegyületek keletkezhetnek! Pácoljuk be bátran a húst, de ne vágjuk túl vastag szeletekre, mert akkor nehezen sül át. Pácoláshoz fém- vagy üvegedényt használjunk, a műanyagban a hús összeesik. A csirkemellet 8-12 percig kell grillezni, közben forgatva, ezalatt a belseje is megsül. A marhahúsból úgy lesz puha és szaftos steak, ha grillezés előtt 30 perccel kivesszük a bepácolt húst a hűtőből és állni hagyjuk. Úgy kerülhetjük el, hogy később összepöndörödjön, ha a külső szélét körülbelül ujjnyi távolságokban bevagdossuk. A zöldségek is finomak grillezve, de figyelni kell, mert többségük gyorsan megsül.

Indulhat a parti!

Csak akkor kezdjünk el faszénen grillezni, ha a szén már nem lángol, hanem csak parázslik és izzik! Fedett grillben hamarabb megfő a hús, és biztosan nem ég meg. A húsokat grillezés közben soha ne szúrjuk meg villával, mert kifolyik az értékes levük. Használjunk lapátot vagy hússütőcsipeszt, és úgy forgassuk.

Figyeljünk arra, hogy a fűszerek ne égjenek meg a húsok sütésekor – Profimedia, Imagefood SM

Pikáns pácok

Szójás: 5 evőkanál ketchup, 5 evőkanál méz, 3 evőkanál szójaszósz
Mézes-narancsos: 4 evőkanál méz, 2 evőkanál mustár, 2 evőkanál narancslé, 2 evőkanál őrölt bors, 2 gerezd fokhagyma, 2 teáskanál szárított kakukkfű
Konyakos: 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál őrölt bors, 1 hagyma, 1 evőkanál mustár, 1 cl konyak
Worcesterszószos: 1 evőkanál borecet, 1 teáskanál mustár, 3 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál paprika, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 apróra tört babérlevél, csili, bors

Kapcsolódó Cikkek

  • Jó befektetés a garázs

    Jó befektetés a garázs

    A lakáspiaci áremelkedés, a magyar autópiac jelentős bővülése, a parkolási díjak emelkedése és a parkolóhelyek szűkössége is hozzájárult a garázspiac átalakulásához.

  • Ez okozhatja a szemszárazságot!

    Ez okozhatja a szemszárazságot!

    Minden harmadik embert érinti a száraz szem betegség, idősebb korban pedig ennél is gyakoribb, főként a nők körében – mondta Dr. Németh János. A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának tudományos igazgatóhelyettese hozzátette, hogy a szemfelszínt, a kötőhártyát és a szaruhártyát könnyréteg védi a kiszáradástól, és ez a funkció sérül ezen kórkép során. Nagyon sok minden okozhatja, például az, hogy nem megfelelő a könny összetétele vagy mennyisége, de lehet gyógyszerek mellékhatása, illetve környezeti tényezők hatása is.