EUR: 307,50 Ft
CHF: 282,97 Ft
2017. május 28., vasárnap
Emil, Csanád

Életmód

Elő a grillsütővel!

A gyerekeket tartsuk távol a sütéstől –  Profimedia, Wavebreak

Itt a grillszezon, de mielőtt elkezdjük megszervezni a kellemes családi vagy baráti sütögetést, nem ért átismételni néhány alapszabályt.

A sütő kitisztítása

A legnagyobb problémát a saját lustaságunk okozhatja, amennyiben a téliesítés előtt nem tisztítottuk meg rendesen a grillsütőt. A ráégett kormot ilyenkor már nehéz lekapargatni. A faszenes sütőt nem jó vízzel elmosni, szárazon próbáljuk meg letisztogatni. Ha kerámiabevonatú, akkor sárgaréz bevonatú kefével súroljuk, mert ez nem karcolja meg. Sütés előtt kenjük át szalonnával.

Ne forgassuk túl gyakran a húst! –  Profimedia, imageBROKER

A nyersanyag előkészítése

A  sütéshez mindig friss húst használjunk, füstölt húst soha ne grillezzünk, mert sütés közben a magas hő hatására rákkeltő nitrózaminvegyületek keletkezhetnek! Pácoljuk be bátran a húst, de ne vágjuk túl vastag szeletekre, mert akkor nehezen sül át. Pácoláshoz fém- vagy üvegedényt használjunk, a műanyagban a hús összeesik. A csirkemellet 8-12 percig kell grillezni, közben forgatva, ezalatt a belseje is megsül. A marhahúsból úgy lesz puha és szaftos steak, ha grillezés előtt 30 perccel kivesszük a bepácolt húst a hűtőből és állni hagyjuk. Úgy kerülhetjük el, hogy később összepöndörödjön, ha a külső szélét körülbelül ujjnyi távolságokban bevagdossuk. A zöldségek is finomak grillezve, de figyelni kell, mert többségük gyorsan megsül.

Indulhat a parti!

Csak akkor kezdjünk el faszénen grillezni, ha a szén már nem lángol, hanem csak parázslik és izzik! Fedett grillben hamarabb megfő a hús, és biztosan nem ég meg. A húsokat grillezés közben soha ne szúrjuk meg villával, mert kifolyik az értékes levük. Használjunk lapátot vagy hússütőcsipeszt, és úgy forgassuk.

Figyeljünk arra, hogy a fűszerek ne égjenek meg a húsok sütésekor – Profimedia, Imagefood SM

Pikáns pácok

Szójás: 5 evőkanál ketchup, 5 evőkanál méz, 3 evőkanál szójaszósz
Mézes-narancsos: 4 evőkanál méz, 2 evőkanál mustár, 2 evőkanál narancslé, 2 evőkanál őrölt bors, 2 gerezd fokhagyma, 2 teáskanál szárított kakukkfű
Konyakos: 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál őrölt bors, 1 hagyma, 1 evőkanál mustár, 1 cl konyak
Worcesterszószos: 1 evőkanál borecet, 1 teáskanál mustár, 3 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál paprika, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 apróra tört babérlevél, csili, bors

Kapcsolódó Cikkek

  • Elstartolt a befőzési szezon

    Elstartolt a befőzési szezon

    Májusban indul a befőzési szezon, ilyenkor kell beszerezni a hozzávalókat. Az üvegeket úgy készítsük elő, hogy azokat először áztassuk be mosószeres meleg vízbe, majd üvegmosó kefével alaposan mossuk át.

  • Keller András: Az ázsiaiak rajonganak a magyar zenéért

    Keller András: Az ázsiaiak rajonganak a magyar zenéért

    Egyedülálló komolyzenei turnéra készül Ázsiában Keller András és Gidon Kremer. A világhírű hegedűművészek és az általuk vezetett zenekarok egyedülálló módon, együttes erővel készülnek bemutatni az ázsiaiaknak a nyugati zeneirodalom legszebb műveit az elmúlt három évszázadból.

  • Forró téma a nyári szabadság

    Forró téma a nyári szabadság

    Minden évben minimum két hét folyamatos pihenésre lenne szükség ahhoz, hogy a hétköznapi mókuskerékből kiszálljunk, és így feltöltődjünk.