EUR: 324,94 Ft
CHF: 281,79 Ft
2018. június 23., szombat
Zoltán

Egyéb IV.kerület

Emlékpark a hős tűzoltóknak

Hősi emlékparkot avatott Újpesten a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, amelynek kialakítását a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójának megünneplésére létrehozott emlékbizottság támogatta.

Aki ezentúl megáll az emlékhely előtt, hajtson főt a hős tűzoltók emlékére (Fotó: Keresztesi Balázs)

Az 1942-ben készült emlékművet először a Dologház utcai laktanyában, majd a Tűzoltó Múzeumban lehetett látni, jelenlegi helyére 1992-ben került. Ez a régi emlékmű most teljesen megújult, márványtábla került rá a hősi halált halt tűzoltók nevével, és hét kisebb, tűzoltósisakot mintázó emlékművet is elhelyeztek mellette azoknak a tűzoltóknak az emlékére, akik az 1956-os harcokban vesztették életüket kötelességük teljesítése közben.
– Aki a múltját nem becsüli, a jövőjét nem érdemli – mondta az emlékparkkal kapcsolatban Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, aki hangsúlyozta, a tűzoltóknál is az egyik legfontosabb, hogy az elődöktől megszerzett tudást át tudják adni a következő generációnak.
– Az emlékmű felújításával és az emlékpark kialakításával a tűzoltóknak lehetőségük nyílt azok előtt leróni tiszteletüket, akik már nem lehetnek közöttünk és akik szolgálat teljesítése közben vesztették életüket. Kérem, aki ezentúl megáll az emlékhely előtt, hajtson főt a hős tűzoltók emlékére.
Dr. Zsigmond Barna Pál alpolgármester hangsúlyozta, hogy az avatás fontos esemény a város életében, hiszen ez a budapesti tűzoltók egyik központi emlékhelye. Az alpolgármester hozzátette, büszkeséggel tölt el mindenkit, hogy Újpesten valósult meg az emlékpark.


Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.