EUR: 322,10 Ft
CHF: 275,37 Ft
2018. július 16., hétfő
Valter

Egyéb

Feleségem életem főnyereménye

Megható levelet kaptunk egy nyugdíjas tanártól, aki úgy gondolja, Fortuna nemcsak pénzt hozhat, hanem örök boldogságot is. Élete legnagyobb főnyereményének ugyanis feleségét tartja.

Csaba hisz abban, hogy jó szerencse kell, semmi más /Fotó: Illusztráció

– Nyeremény? Erről a legtöbb embernek a sok pénz jut az eszébe. Nekem egy szerény történet – kezdte lapunknak küldött levelében Csaba.


– 1960-ban a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium másodikos tanulója voltam (akkor még a Vasvári Pál utcában volt). A nagy tekintélyű Margócsy tanár úr megkért, hogy vegyek részt Debrecenben egy nagy műveltségi vetélkedőn, három negyedikes társammal. A gyomrom összeszűkült, addig Debrecenben nem jártam, vonaton egyedül még nem utaztam. Az állomáson aggódva vártam a „nagyokat”, de ők elkéstek. (A villamos a „kitérőnél” megvárta a kisvonatot a Széchenyi utcában. Ma már se villamos, se kisvonat.) Szerencsémre egy kedves néni Debrecenbe utazott, azonnal hozzá szegődtem. Egy kissé megnyugodtam. Megmagyarázta, hol kell leszállnom a villanyosról (a debreceniek így mondták), hol van az egyetem. Odataláltam. Ámulattal néztem a hatalmas építményt, gondolni sem mertem volna, hogy három év múlva itt tanulok tovább. Az aulában 36 asztal 4-4 székkel. A versenycsapatok elfoglalták helyeiket. Én egyedül, szorongva. Egy tekintélyes, udvarias fiú megkérdezte, indulok-e egyedül. Igen, indulok – hiszen Margócsy tanár úr ezt kérte! Közel háromórás vetélkedő – izgalmam megszűnt. De jött az eredményhirdetés. Az ötödik helytől indult a tekintélyes zsűri. Szinte megdermedtem, az első helyezést 96 ponttal a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium „csapata” érte el. Egyedül indult a „csapat”, kitört a nevetés, majd elsüllyedtem. Szinte szédelegve indultam az oklevélért. Hazafelé, a vonaton, eszembe jutott a verseny egyik kérdése: „Jó szerencse kell, semmi más!” Kinek a jelszava, hogyan hangzik latinul? (2 pont). A jó válasz: Zrínyi Miklós, a hadvezér és költő, latinul: SORS BONA NIHIL ALIUD. Jók voltak a kérdések, így Fortuna kegyeibe fogadott. Másnap visszafogott büszkeséggel adtam át az oklevelet Margócsy tanár úrnak. „Ezt vártam tőled” – mondta, és a naplóba bekanyarított egy ötöst – magyarból. Ez volt az én nagy nyereményem!
Kérem, hajoljanak közelebb, halkan megsúgom Önöknek, hogy életem főnyereménye valójában a feleségem, lassan ötven éve!

Kapcsolódó Cikkek

 • Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Egy év után befejeződött a Ligetsor felújítása. Az útszakaszon a teljes pályaszerkezetet cserélni kellett, az út alatt fekvő hatalmas, közel száz éves víznyomócsővel együtt.

 • Nagy értékek a kiskertekben

  Nagy értékek a kiskertekben

  Gyümölcstermesztés iránt érdeklődőknek tartottak nyílt napot a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében, Érden, az Elvira majorban.

 • Két napig szólt az opera Perkupán

  Két napig szólt az opera Perkupán

  Egy elszármazott művész lokálpatriótaként segítette faluját abban, hogy nem mindennapi kulturális eseménnyel hívják fel a figyelmet a településre.