EUR: 307,26 Ft
CHF: 281,68 Ft
2017. május 26., péntek
Evelin, Fülöp

Egyéb

Feleségem életem főnyereménye

Megható levelet kaptunk egy nyugdíjas tanártól, aki úgy gondolja, Fortuna nemcsak pénzt hozhat, hanem örök boldogságot is. Élete legnagyobb főnyereményének ugyanis feleségét tartja.

Csaba hisz abban, hogy jó szerencse kell, semmi más /Fotó: Illusztráció

– Nyeremény? Erről a legtöbb embernek a sok pénz jut az eszébe. Nekem egy szerény történet – kezdte lapunknak küldött levelében Csaba.

– 1960-ban a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium másodikos tanulója voltam (akkor még a Vasvári Pál utcában volt). A nagy tekintélyű Margócsy tanár úr megkért, hogy vegyek részt Debrecenben egy nagy műveltségi vetélkedőn, három negyedikes társammal. A gyomrom összeszűkült, addig Debrecenben nem jártam, vonaton egyedül még nem utaztam. Az állomáson aggódva vártam a „nagyokat”, de ők elkéstek. (A villamos a „kitérőnél” megvárta a kisvonatot a Széchenyi utcában. Ma már se villamos, se kisvonat.) Szerencsémre egy kedves néni Debrecenbe utazott, azonnal hozzá szegődtem. Egy kissé megnyugodtam. Megmagyarázta, hol kell leszállnom a villanyosról (a debreceniek így mondták), hol van az egyetem. Odataláltam. Ámulattal néztem a hatalmas építményt, gondolni sem mertem volna, hogy három év múlva itt tanulok tovább. Az aulában 36 asztal 4-4 székkel. A versenycsapatok elfoglalták helyeiket. Én egyedül, szorongva. Egy tekintélyes, udvarias fiú megkérdezte, indulok-e egyedül. Igen, indulok – hiszen Margócsy tanár úr ezt kérte! Közel háromórás vetélkedő – izgalmam megszűnt. De jött az eredményhirdetés. Az ötödik helytől indult a tekintélyes zsűri. Szinte megdermedtem, az első helyezést 96 ponttal a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium „csapata” érte el. Egyedül indult a „csapat”, kitört a nevetés, majd elsüllyedtem. Szinte szédelegve indultam az oklevélért. Hazafelé, a vonaton, eszembe jutott a verseny egyik kérdése: „Jó szerencse kell, semmi más!” Kinek a jelszava, hogyan hangzik latinul? (2 pont). A jó válasz: Zrínyi Miklós, a hadvezér és költő, latinul: SORS BONA NIHIL ALIUD. Jók voltak a kérdések, így Fortuna kegyeibe fogadott. Másnap visszafogott büszkeséggel adtam át az oklevelet Margócsy tanár úrnak. „Ezt vártam tőled” – mondta, és a naplóba bekanyarított egy ötöst – magyarból. Ez volt az én nagy nyereményem!
Kérem, hajoljanak közelebb, halkan megsúgom Önöknek, hogy életem főnyereménye valójában a feleségem, lassan ötven éve!

Kapcsolódó Cikkek

 • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.