2018. január 19., péntek
Sára, Márió

Egyéb XX.kerület

Ferenczi Gyuri csizmái és harmonikája a múzeumban

Ki gondolta volna, hogy kedvenc telefonkészülékünk, a gyerek szétrágott fülű macija vagy egy taxióra is lehet kiállítási tárgy. A Múzeumok Éjszakája rendhagyó pályázatán bárki használati tárgya a vitrinbe kerülhet. Ferenczi György a szájharmonikáját adná oda, míg páratlan csizmagyűjteményéből a Néprajzi Múzeumban kaphatunk ízelítőt.

A Néprajzi Múzeum aktuális, bocskorokat, csizmákat bemutató kiállítására Ferenczi György is kölcsönad néhány vagány csizmát, míg a Múzeumok Éjszakája pályázatán szájharmonikájával indul.


– Gyerekkoromban kezdődött a csizmaőrület, amikor megnéztem a Volt egyszer egy vadnyugat című filmet – elevenítette fel a gyerekkorát Pesterzsébeten töltő Ferenczi György, honnan is ered a westernfilmekben oly népszerű lábbelik iránti vonzalma. – Akkor eldöntöttem, csak abban vagyok hajlandó járni. Ezt tulajdonképpen azóta is tartom. Szép kis gyűjteményem jött össze.

A legszebbek közé szerinte egy mongol és egy kalotaszegi példány tartozik, de hozzátette, hogy az övé funkcionális gyűjtemény, mert mindegyiket hordja is.

– Akad brazil és mexikói, de rengeteg amerikai csizmám is van. Ha kimegyünk az Egyesült Államokba, akkor az egyúttal bevásárlókörút is. Az nekem maga a Kánaán.

A Néprajzi Múzeum kiállítására egyebek mellett egy piros krokodilbőr csizmát szánt, de a Múzeumok Éjszakája rendhagyó pályázatára valószínűleg szájharmonikáját adná oda.

– Harmonikából nincs nagy készletem, abból nem kell sok. Ami pedig már stúdiófelvételre nem volt alkalmas, azt mindig odaadtam fiatal zenészeknek. De mivel talán ez kapcsolódik leginkább a személyemhez, ezért gondoltam, hogy ezt küldeném be.

A pályázaton bárki részt vehet, a beküldési határidő május 29. További részletek a muzej.hu/jatek oldalon olvashatók.

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.