EUR: 324,94 Ft
CHF: 281,79 Ft
2018. június 23., szombat
Zoltán

Egyéb XX.kerület

Ferenczi Gyuri csizmái és harmonikája a múzeumban

Ki gondolta volna, hogy kedvenc telefonkészülékünk, a gyerek szétrágott fülű macija vagy egy taxióra is lehet kiállítási tárgy. A Múzeumok Éjszakája rendhagyó pályázatán bárki használati tárgya a vitrinbe kerülhet. Ferenczi György a szájharmonikáját adná oda, míg páratlan csizmagyűjteményéből a Néprajzi Múzeumban kaphatunk ízelítőt.

A Néprajzi Múzeum aktuális, bocskorokat, csizmákat bemutató kiállítására Ferenczi György is kölcsönad néhány vagány csizmát, míg a Múzeumok Éjszakája pályázatán szájharmonikájával indul.


– Gyerekkoromban kezdődött a csizmaőrület, amikor megnéztem a Volt egyszer egy vadnyugat című filmet – elevenítette fel a gyerekkorát Pesterzsébeten töltő Ferenczi György, honnan is ered a westernfilmekben oly népszerű lábbelik iránti vonzalma. – Akkor eldöntöttem, csak abban vagyok hajlandó járni. Ezt tulajdonképpen azóta is tartom. Szép kis gyűjteményem jött össze.

A legszebbek közé szerinte egy mongol és egy kalotaszegi példány tartozik, de hozzátette, hogy az övé funkcionális gyűjtemény, mert mindegyiket hordja is.

– Akad brazil és mexikói, de rengeteg amerikai csizmám is van. Ha kimegyünk az Egyesült Államokba, akkor az egyúttal bevásárlókörút is. Az nekem maga a Kánaán.

A Néprajzi Múzeum kiállítására egyebek mellett egy piros krokodilbőr csizmát szánt, de a Múzeumok Éjszakája rendhagyó pályázatára valószínűleg szájharmonikáját adná oda.

– Harmonikából nincs nagy készletem, abból nem kell sok. Ami pedig már stúdiófelvételre nem volt alkalmas, azt mindig odaadtam fiatal zenészeknek. De mivel talán ez kapcsolódik leginkább a személyemhez, ezért gondoltam, hogy ezt küldeném be.

A pályázaton bárki részt vehet, a beküldési határidő május 29. További részletek a muzej.hu/jatek oldalon olvashatók.

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.