2018. június 18., hétfő
Arnold, Levente

Egyéb Dunaújváros

Fontos megmérettetés

A múlt héten országszerte lezajlottak az írásbeli érettségi vizsgák. Az idei feladatok az előző évhez képest is mutattak némi változást, amit a megkérdezett pedagógusok és diákok egyaránt üdvözöltek. 

A csütörtöki, angol nyelvű írásbeli érettségi után láthatóan elégedett végzős diákok álldogáltak társaikra várva a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium előtt. Ujvári Dávid okkal lehetett magabiztos, hiszen felsőfokú nyelvvizsga birtokában ült neki, hogy megírja az érettségi vizsga feladatsorát. Ahogy ő fogalmazott, „kimaxolta” a vizsgát, bár véleménye szerint azért voltak nehezebb részfeladatok.


Ákos és Alexandra bizakodva várják a vizsgák végeredményét

Mikus Ákos tizenegyedikes tanuló előrehozott érettségin tette próbára angoltudását. Elmondása szerint összességében nem volt megoldhatatlan az idei vizsga. A szintén széchenyis Neszmélyi Alexandrának leginkább a hallgatás okozott fejtörést: mint mondta, itt a brit angolon kívül az is nehezítette a dolgukat, hogy meglehetősen gyorsan „darálták” a szöveget, és – mint mondta – volt egy-két „érdekes” szó, ám véleménye szerint négyes, ötös jegyre számíthat.

Az iskola igazgatóhelyettese, Szücsné dr. Harkó Enikő leginkább a magyar nyelvből és irodalomból való vizsga sajátosságait emelte ki. Mint mondta, az illetékesek a változó világ változó elvárásaihoz próbálják igazítani a feladatokat. Magyarból például az érvelés részfeladatban a diákok választhatták egy motivációs levél megírását. Ugyanakkor nagy hangsúlyt kapott a szövegértés és az elemzés is. – Összességében az írásbeli vizsga megfelelően vizsgálja a gimnáziumi oktatási célt – mondta. – Emellett az életben való eligazodáshoz szükséges szövegalkotás és -feldolgozás is fontos része volt az érettséginek, ami mindenképpen pozitívum.


Kiemelte: a szervezés jó volt, így zökkenőmentesen zajlottak az érettségi vizsgák a Széchenyiben.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Kánikula idején talán még a keserű nedűt kevésbé kedvelők is előszeretettel fogyasztanak el egy-egy korsó sört, amiről most kiderült, nemcsak remekül hidratál, de az egészségednek is jót tesz.

 • 75 éve írunk golyóstollal

  75 éve írunk golyóstollal

  Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.

 • Táborozást nyertek a betűfalók

  Táborozást nyertek a betűfalók

  Június elején tartották a Hahó, könyvtár(s)ak! című megyei olvasásnépszerűsítő játék szóbeli döntőjét, ahol kiderült, ki vehet részt a teljesen ingyenes, színes programokkal teli egyhetes táborban.