EUR: 310,27 Ft
CHF: 258,74 Ft
2018. április 19., csütörtök
Emma

Egyéb Dunaújváros

Fontos megmérettetés

A múlt héten országszerte lezajlottak az írásbeli érettségi vizsgák. Az idei feladatok az előző évhez képest is mutattak némi változást, amit a megkérdezett pedagógusok és diákok egyaránt üdvözöltek. 

A csütörtöki, angol nyelvű írásbeli érettségi után láthatóan elégedett végzős diákok álldogáltak társaikra várva a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium előtt. Ujvári Dávid okkal lehetett magabiztos, hiszen felsőfokú nyelvvizsga birtokában ült neki, hogy megírja az érettségi vizsga feladatsorát. Ahogy ő fogalmazott, „kimaxolta” a vizsgát, bár véleménye szerint azért voltak nehezebb részfeladatok.


Ákos és Alexandra bizakodva várják a vizsgák végeredményét

Mikus Ákos tizenegyedikes tanuló előrehozott érettségin tette próbára angoltudását. Elmondása szerint összességében nem volt megoldhatatlan az idei vizsga. A szintén széchenyis Neszmélyi Alexandrának leginkább a hallgatás okozott fejtörést: mint mondta, itt a brit angolon kívül az is nehezítette a dolgukat, hogy meglehetősen gyorsan „darálták” a szöveget, és – mint mondta – volt egy-két „érdekes” szó, ám véleménye szerint négyes, ötös jegyre számíthat.

Az iskola igazgatóhelyettese, Szücsné dr. Harkó Enikő leginkább a magyar nyelvből és irodalomból való vizsga sajátosságait emelte ki. Mint mondta, az illetékesek a változó világ változó elvárásaihoz próbálják igazítani a feladatokat. Magyarból például az érvelés részfeladatban a diákok választhatták egy motivációs levél megírását. Ugyanakkor nagy hangsúlyt kapott a szövegértés és az elemzés is. – Összességében az írásbeli vizsga megfelelően vizsgálja a gimnáziumi oktatási célt – mondta. – Emellett az életben való eligazodáshoz szükséges szövegalkotás és -feldolgozás is fontos része volt az érettséginek, ami mindenképpen pozitívum.


Kiemelte: a szervezés jó volt, így zökkenőmentesen zajlottak az érettségi vizsgák a Széchenyiben.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.