2017. november 24., péntek
Emma

Egyéb Dunaújváros

Fontos megmérettetés

A múlt héten országszerte lezajlottak az írásbeli érettségi vizsgák. Az idei feladatok az előző évhez képest is mutattak némi változást, amit a megkérdezett pedagógusok és diákok egyaránt üdvözöltek. 

A csütörtöki, angol nyelvű írásbeli érettségi után láthatóan elégedett végzős diákok álldogáltak társaikra várva a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium előtt. Ujvári Dávid okkal lehetett magabiztos, hiszen felsőfokú nyelvvizsga birtokában ült neki, hogy megírja az érettségi vizsga feladatsorát. Ahogy ő fogalmazott, „kimaxolta” a vizsgát, bár véleménye szerint azért voltak nehezebb részfeladatok.


Ákos és Alexandra bizakodva várják a vizsgák végeredményét

Mikus Ákos tizenegyedikes tanuló előrehozott érettségin tette próbára angoltudását. Elmondása szerint összességében nem volt megoldhatatlan az idei vizsga. A szintén széchenyis Neszmélyi Alexandrának leginkább a hallgatás okozott fejtörést: mint mondta, itt a brit angolon kívül az is nehezítette a dolgukat, hogy meglehetősen gyorsan „darálták” a szöveget, és – mint mondta – volt egy-két „érdekes” szó, ám véleménye szerint négyes, ötös jegyre számíthat.

Az iskola igazgatóhelyettese, Szücsné dr. Harkó Enikő leginkább a magyar nyelvből és irodalomból való vizsga sajátosságait emelte ki. Mint mondta, az illetékesek a változó világ változó elvárásaihoz próbálják igazítani a feladatokat. Magyarból például az érvelés részfeladatban a diákok választhatták egy motivációs levél megírását. Ugyanakkor nagy hangsúlyt kapott a szövegértés és az elemzés is. – Összességében az írásbeli vizsga megfelelően vizsgálja a gimnáziumi oktatási célt – mondta. – Emellett az életben való eligazodáshoz szükséges szövegalkotás és -feldolgozás is fontos része volt az érettséginek, ami mindenképpen pozitívum.


Kiemelte: a szervezés jó volt, így zökkenőmentesen zajlottak az érettségi vizsgák a Széchenyiben.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.