2018. június 19., kedd
Gyárfás

Életmód

Forró téma a nyári szabadság

Minden évben minimum két hét folyamatos pihenésre lenne szükség ahhoz, hogy a hétköznapi mókuskerékből kiszálljunk, és így feltöltődjünk. Legtöbben nyáron szeretnék ezt a kikapcsolódást élvezni, de vajon el lehet-e menni egyszerre 14 nap szabadságra, és mi van akkor, ha a főnök visszarendel?

 • A munkavállaló éves szabadságának 75 százalékával a munkáltató rendelkezik. A munkavállalónak előre kell jeleznie, hogy mikor menne pihenni, a munkáltatónak pedig a tervezett kiadás előtt 30 nappal válaszolnia kell, hogy kiveheti-e a kért szabadságot.
 • A fennmaradó szabadsággal  a munkavállaló rendelkezik, ezt 15 nappal a tervezett kivétel előtt kell bejelenteni.
 •  A szabadságot a munkáltató nem aprózhatja el, mindenkinek jár legalább két hét összefüggő szabadság.
 • A szabadság idejére a főnök feladata a helyettesítésről gondoskodni. A helyettesítés tényét írásban kell közölni a dolgozókkal.
 • A dolgozót a főnök utasíthatja, átirányíthatja, hogy ideiglenesen más területeken is dolgozzon, de nem oszthatja be számára előnytelen helyre, átmenetileg sem fokozhatja le például a középvezetőt recepcióssá.
 • A dolgozót vissza lehet rendelni a szabadságról akkor, ha ennek rendkívüli oka van, és a munkáltató egyértelműen bizonyítani tudja a visszahívás szükségességét. A munkáltatónak kötelezettségei vannak a szabadságról visszahívott dolgozó felé: a cég köteles megtéríteni a munkavállaló számára a szabadság megszakítása kapcsán felmerült összes költségét, például a váratlan munkába állás miatt a gyermekekre felügyelő napidíját vagy a hazaút költségeit.
Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Bormustra a minőségi borfogyasztásért

  Bormustra a minőségi borfogyasztásért

  A hazai borkultúra fejlesztése, a minőségi borfogyasztás ösztönzése, közben egy izgalmas versenysorozat a borászok között. Egyebek mellett ezt kínálja ” A Magyar Bor Ünnepe 2018 – Tállya” című rendezvénysorozat, melynek záróeseményére októberben kerül sor a tállyai Mailloth-kastélyban.

 • A közösségi médiát használjuk hírforrásként

  A közösségi médiát használjuk hírforrásként

  Magyarországon a közösségi média lett az első számú hírforrás – áll a Reuters Institute nemrég közzétett, digitális hírfogyasztásról szóló 2018-as elemzésében, amely a YouGov 37 ország 74 ezer online hírolvasójának bevonásával készített felmérésén alapul.