EUR: 307,55 Ft
CHF: 265,20 Ft
2017. október 21., szombat
Orsolya

Életmód

Forró téma a nyári szabadság

Minden évben minimum két hét folyamatos pihenésre lenne szükség ahhoz, hogy a hétköznapi mókuskerékből kiszálljunk, és így feltöltődjünk. Legtöbben nyáron szeretnék ezt a kikapcsolódást élvezni, de vajon el lehet-e menni egyszerre 14 nap szabadságra, és mi van akkor, ha a főnök visszarendel?

 • A munkavállaló éves szabadságának 75 százalékával a munkáltató rendelkezik. A munkavállalónak előre kell jeleznie, hogy mikor menne pihenni, a munkáltatónak pedig a tervezett kiadás előtt 30 nappal válaszolnia kell, hogy kiveheti-e a kért szabadságot.
 • A fennmaradó szabadsággal  a munkavállaló rendelkezik, ezt 15 nappal a tervezett kivétel előtt kell bejelenteni.
 •  A szabadságot a munkáltató nem aprózhatja el, mindenkinek jár legalább két hét összefüggő szabadság.
 • A szabadság idejére a főnök feladata a helyettesítésről gondoskodni. A helyettesítés tényét írásban kell közölni a dolgozókkal.
 • A dolgozót a főnök utasíthatja, átirányíthatja, hogy ideiglenesen más területeken is dolgozzon, de nem oszthatja be számára előnytelen helyre, átmenetileg sem fokozhatja le például a középvezetőt recepcióssá.
 • A dolgozót vissza lehet rendelni a szabadságról akkor, ha ennek rendkívüli oka van, és a munkáltató egyértelműen bizonyítani tudja a visszahívás szükségességét. A munkáltatónak kötelezettségei vannak a szabadságról visszahívott dolgozó felé: a cég köteles megtéríteni a munkavállaló számára a szabadság megszakítása kapcsán felmerült összes költségét, például a váratlan munkába állás miatt a gyermekekre felügyelő napidíját vagy a hazaút költségeit.
Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Batátát az asztalra!

  Batátát az asztalra!

  Az édesburgonya, vagyis a batáta az idei ősz vitathatatlan sztárja a konyhában. Sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, de édes sütemény, lepény is készülhet belőle.

 • Veszélyes a gyerekkori elhízás

  Veszélyes a gyerekkori elhízás

  Magyarországon a 6–8 éves gyerekek több mint 20 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ezen belül a fiúknál 20,5, a lányoknál 21,9 százalék ez az arány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint.

 • Népszerűek a hazai borvidékek

  Népszerűek a hazai borvidékek

  Jelentős eltérések vannak az egyes hazai borvidékek ingatlanpiacán: néhol az ingatlanár-robbanás már javában érzékelhető, néhol még nem tapasztalható komolyabb mozgás.

 • Egy kutatás szerint magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

  Egy kutatás szerint magyar fiatalok 30 százaléka közösségimédia-függő

  Átlagosan napi két órát töltenek közösségi oldalak előtt és az életük felét már online térben élik az úgynevezett Z generációhoz tartozó magyar fiatalok, akik már többet kommunikálnak az interneten, mint személyesen – ismertették egy friss kutatás eredményeit az M1 aktuális csatornán vasárnap.