EUR: 302,92 Ft
CHF: 266,70 Ft
2017. augusztus 21., hétfő
Sámuel, Hajna

Egyéb Szombathely

Függőleges erdő, várossziluett, napelem

A homlokzatot felújítják, a nyílászárókat kicserélik, a központi szellőző-légkondicionáló rendszereket modernizálják – több mint 600 millió forintból újul meg a szombathelyi városháza épülete, amely így nemcsak korszerűbb, mutatósabb is lesz. Az első terveket az áprilisi közgyűlésen mutatták be.

– A mai városháza épülete több mint három évtizede épült az akkori ízlésvilág és technológia szerint, Horváth László tervei alapján. Mára műszakilag leromlott állapotba került, ráadásul megjelenésében sem felel meg a kor követelményeinek. Pályázati lehetőségünk adódott az épület külső felújítására, aminek tervei egy „zöld ház” kialakítását célozták meg – mondta Puskás Tivadar polgármester a Lokál Extrának.

Több mint 600 millió forintból újul meg a városháza épülete Fotó: Mátis és Egri Tervező Kft.

A terveket az áprilisi közgyűlésen mutatták be. – A cél az, hogy a beruházás után a ház igazi szerethető színfoltja legyen a városnak – mondta Egri Balázs tervező. Hozzátette: figyelembe véve a vasbeton vázas épület jellemzőit, az energetikai korszerűsítéshez szükséges a homlokzat felújítása is, mert a műkő burkolatot nem lehet hőszigetelni.

A ház két jól elkülöníthető funkcionális és szerkezeti egységre tagozódik: a földszinten és az első emeleten az ügyfélforgalmi terek, közgyűlési és tárgyalótermek, a városvezetés irodái, valamint a házasságkötő terem található. A nagyobb térigényű, két szintet elfoglaló funkcionális egység fölött, a II. emeleti telefonközpont konzolos födémére ültetve lebeg az irodákat tartalmazó, négy emelet magas torony. Az épületet a középső közlekedőmag fölötti kiemelt gépészeti szint zárja le a hetedik emeleten. A pincében a gondnoksági irodák, irattárak, műhelyek, valamint gépészeti helyiségek kaptak helyet.

A felső szinteken várossziluett, az alsókon sok zöld növény díszíti majd a házat Fotó: Mátis és Egri Tervező Kft.

A beruházás során az épület „gallér” részét beépítenék, és mozgatható falakkal új iroda- és tárgyalóhelyiségeket hoznának létre. Továbbá kicserélik a nyílászárókat, megújítják a központi szellőző-légkondicionáló, az árnyékoló- és a fűtésrendszert, valamint korszerűsítik a belső világítást és napelemeket szerelnek fel. Ezeknek köszönhetően jelentősen csökkennek az épület fűtési költségei.

Új homlokzatot is kap az épület Fotó: Mátis és Egri Tervező Kft.

Elhangzott: a felújítás zöld szemlélet szerint, a környezetvédelem jegyében történne, valamint a tervezők fontosnak tartják azt is, hogy a szombathelyiek magukénak érezzék az épületet. Ezért az irodaházi rész festett üveges burkolatot kapna, amelyen a város sziluettjét jelenítenék meg. Az alsó szinteken pedig – igazodva a nemzetközi trendekhez – függőleges erdőket hoznának létre. Ez azt jelenti, hogy olyan növényeket telepítenek az épület vízszintes felületeire, amelyek a homlokzaton nem ragadnak meg, de fölfelé terjeszkednek, továbbá zöldbe öltöztetik a teraszokat is. Mindehhez sötétszürke kerámiaburkolat dukál.

Szó volt arról is, hogy a felújítást úgy oldanák meg, hogy ne kelljen kiköltözni az épületből: egyedülálló módon egy üvegburkolat mögött dolgoznának az átalakításon. A beruházás 630 millió forintba kerül, erre a Területi Operatív Programból nyert támogatást a város. Az új épület a tervek szerint 2019 tavaszára készülhet el.

Kapcsolódó Cikkek