EUR: 317,60 Ft
CHF: 279,77 Ft
2019. február 20., szerda
Aladár, Álmos

Extra

Gondnokság alá helyezhetik Lópici Gáspárt

Eseti gondnok oldhatja meg Szilágyi István, a Keménykalap és krumpliorr Lópici Gáspárja helyzetét. Pityi bácsiról köztudott, hogy borzasztó körülmények között él, hajlott kora és egészségi állapota miatt azonban már alig tud magáról és családjáról gondoskodni, segítségre szorul.

Fotó: Mészáros Diána

Többen több ízben igyekeztek segíteni Szilágyi Istvánon, aki Budapest egyik külső kerületében egy romos, fűtetlen házban napról napra, borzalmas körülmények között él, egy fedél alatt feleségével és fiával. A házban korábban a vizet majdnem kikapcsolták, ételre is alig futotta.
A lapunkban megjelent cikk után sokan jelezték, hogy segítenének a színészen, az Aurora zenekar pedig hárommillió forintot gyűjtött össze, ráadásul támogatási szerződést is kötöttek vele.


– Egy olyan szerződést írt alá Pityi bácsi, amelyben beleegyezik, hogy a családsegítővel és a gondozóházzal együttműködve segítünk nekik jobb helyzetbe kerülni. A zenekarunk úgy állapodott meg vele, hogy havi „apanázzsal” támogatjuk őt a korábban befolyt összegből, ez körülbelül 50 ezer forintot jelent, ami arra elég, hogy nem halmoznak fel még több adósságot. Így nem a nyugdíját terhelik majd a számlák, hanem ebből fizetik a rezsit – mondta lapunknak Goreczky Szabolcs, az Aurora zenekar tagja, aki barátjaként szereti az idős művészt. – Sajnos az elmúlt időben megromlott az egészsége, a trombózis és az időskori problémák nem múlnak már el nyomtalanul. Lelkileg és mentálisan is megviselték a történtek, de most azt látom rajta, egyre jobban van, hogy érzi az emberek szeretetét. Legutóbb, amikor találkoztunk, könnybe lábadt a szeme, annyira örült, hogy még számít, fontos, és ennyien emlékeznek rá. Neki csak a munkája volt, annak élt, és sohasem a pénz hajtotta – tette hozzá a zenész, akinek társaival együtt az a végső célja, hogy egy önkormányzati lakásban tudja elhelyezni Lópicit. Ez azonban komoly akadályokba ütközik, ugyanis amíg valaki saját ingatlannal rendelkezik, nem jogosult önkormányzati lakásra. – Ez az a pont, ahol a mi jelenlétünk sajnos már nem elég – mondta Szabolcs.

Lapunk megtudta, hogy sem a családsegítő, sem az önkormányzat nem akarja annyiban hagyni a dolgot. Hasonló esetekben, amikor valaki nem tud eljárni egy ügyben, eseti gondnokot rendelnek ki, aki intézkedik helyette és képviseli. A színművész pedig hasonló cipőben jár, hiszen idős kora és egészségügyi állapota szinte lehetetlenné teszi, hogy hitel- vagy egyéb, lakhatással kapcsolatos ügyeit egyedül intézze. – Úgy tudom, már elindult a folyamat, amelynek lezárultával Szilágyi Istvánt gondnokság alá helyezhetik. Szerintem nagyon becsülendő, hogy az önkormányzat nem söpri az ügyet a szőnyeg alá, és törődik vele. Az eljárás egyelőre kezdeti szakaszban van, de így talán sikerül kilábalniuk a gödörből – mondta a színész neve elhallgatását kérő ismerőse.


A szűkösen élő házaspár nyolc évig Győrben, egy közművesített szolgálati színészlakásban élt, Pityi bácsi ugyanis a Győri Nemzeti Színház tagja volt tavalyi nyugdíjazásáig. Innen azonban családi okokra hivatkozva Budapestre költöztek, ahol most nagyon szűkösen élnek feleségével és fiával. – Győrben is gondot okozott a számlák kifizetése, így nem kell két házat fenntartani. Tudom, hogy nem túl takaros, szégyellem is, hogy ide jutottunk – mondta korábban lapunknak az idős színész, akinek szeme alatt seb és lila folt éktelenkedett, később pedig egy nyilvános eseményen is hatalmas monoklival jelent meg. Mindkét esetben arra hivatkozott, hogy fájós lába miatt gyakran megbotlik, és akkor is csak elesett. Korábban azonban maga Szilágyi István vallotta be a Borsnak, hogy mivel elvesztették a fiuk által rájuk bízott kamerát, az ostorral próbálta meg levezetni dühét, az egyik csapás pedig eltalálta Lópici szemét, ami miatt kórházba került, és kis híján megvakult.

Pszichiátriai szakvélemény is kell

A gondnokság alá helyezési kérelmet bárki benyújthatja, vagy bejelentheti az igényét. Később pszichiátriai szakvéleményt kérnek, vagyonleltárt és környezettanulmányt is végeznek a szakértők, majd ha indokolt, és a jogszabályi háttér is megengedi, a gyámhivatal ideiglenes gondnokot rendelhet ki.

Fotó: Mészáros Diána

Kapcsolódó Cikkek