2018. január 18., csütörtök
Piroska

Külföld

Halálra késeltek két embert egy muszlimellenes incidens során

Halálra késelt két embert egy vonaton az egyesült államokbeli Portlandben egy férfi, aki muszlim külsejű fiatal lányokat inzultált – közölte a rendőrség helyi idő szerint szombaton.

Az eset fényes nappal történt egy elővárosi vonaton péntek délután. A támadó a vonaton utazó két tinédzser lánynak muzulmánokat gyalázó szitkokat kiabált, fenyegetőzött. Három férfi utas a lányok védelmében közbelépett, és próbálták a férfit lecsillapítani, aki kést rántott, és mindhárom utast megszúrta. Egy 53 éves férfi a helyszínen, egy 23 éves fiatalember pedig a kórházban meghalt. A harmadik utast, egy 21 éves fiatalt súlyos sebekkel ápolják.


A 35 éves, büntetett előéletű támadót rövid időn belül elfogták. Sajtóhírek szerint a férfi – Facebook-profilja alapján – rasszista, szélsőséges nézeteket vall.

A vonaton utazó egyik tinédzser lány anyja egy oregoni újságnak elmondta: 16 éves, színes bőrű lánya muszlim, fejkendőt viselő barátnőjével utazott együtt. A támadó azt ordította, “a muszlimoknak meg kell halniuk, évek óta gyilkolják a keresztényeket”.

Az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa (CAIR), az amerikai muszlim közösségeket összefogó gyűjtőszervezet az eset után kiadott közleményében úgy fogalmazott: annak hátterében, hogy egyre nő a muszlimellenes incidensek száma, részben Donald Trump amerikai elnök bevándorlóellenes retorikája, illetve a militáns iszlamista csoportokra való összpontosítása áll.

Ted Wheeler, Portland polgármestere sajtótájékoztatóján a lányok védelmében fellépő utasok bátorságát és önzetlenségét méltatta, és kijelentette: “hősökként haltak meg egy rettenetes rasszista erőszakcselekmény következtében”.

Kapcsolódó Cikkek

  • Új hímtagot kap a péniszrákos ló

    Új hímtagot kap a péniszrákos ló

    A Bridgtonban élő póni olyan betegséggel küzd ami nagyon kevés fajtársát érinti. Richard a ló pénisze teljesen elrákosodott. Ahhoz, hogy megmentsék az állat életét online gyűjtésbe kezdtek gondozói, hogy elég pénzt szerezzenek az állat műtétjére, ami során új hímvesszőt kapna a beteg testrésze helyett.

  • Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több amerikai színész, többek közt Rebecca Hall, Greta Gerwig, Ellen Page, határolódik el Woody Allentől és legújabb filmjétől a rendező elleni évtizedekkel ezelőtti gyermekmolesztálási vádak felelevenítése nyomán.