EUR: 325,78 Ft
CHF: 279,73 Ft
2018. július 20., péntek
Illés

Külföld

Halálra köveztek egy párt vadházasság vádjával Maliban

Halálra köveztek egy párt Maliban, miután a helyi szélsőségesek azzal vádolták meg őket, hogy vadházasságban élnek – közölte csütörtökön egy helyi tisztségviselő.

A neve elhallgatását biztonsági okokból kérő tisztségviselő elmondása szerint a pár halálra kövezését az ország északkeleti részén található Aguelhok egykori – mostanra dzsihadistává vált – polgármestere rendelte el, és az Anszár ed-Dín (A hit védelmezői) nevű, többnyire a tuareg törzs ultrakonzervatív tagjaiból álló, szélsőséges iszlamista csoport hajtotta végre.


Aicha Belco Maiga, a Kelet-Maliban található Kidal város nemzetgyűlésének elnökhelyettese megerősítette a halálhírt, de arra vonatkozóan nem szolgált további részletekkel.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló Anszár ed-Dín szalafista csoport 2012-ben hajtotta uralma alá Mali északi részét, az ellenőrzése alatt álló területeken pedig bevezette a saríát, az iszlám törvénykezés általa képviselt kíméletlen változatát. Ennek keretében a szervezet ugyanebben az évben szintén halálra kövezett egy párt.

Habár a csoportot 2013-ra sikerült kiszorítani a térségben található fellegváraiból, a szervezet továbbra is komoly fenyegetést jelent Mali számára.

Kapcsolódó Cikkek

  • A NASA két csúcsműszerét használták magyar kutatók

    A NASA két csúcsműszerét használták magyar kutatók

    Az exobolygókra vadászó Kepler és a fiatal csillagrendszerek infravörös sugárzását vizslató Spitzer űrtávcső egyesített erejével tárta fel egy magyar kutatócsoport a DQ Tau rendszerében zajló fizikai folyamatokat – közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) pénteken az MTI-vel.

  • Semjén Zsolt magánlátogatást tett Betlehemben

    Semjén Zsolt magánlátogatást tett Betlehemben

    Magánlátogatást tett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön Betlehemben, ahol megtekintette a felújítási munkálatokat a Születés templomában, amelyekhez Magyarország 2011-ben – első külföldi államként – és 2018-ban is pénzadománnyal járult hozzá – közölte a Miniszterelnökség pénteken az MTI-vel.