EUR: 307,55 Ft
CHF: 265,20 Ft
2017. október 22., vasárnap
Előd

Belföld

Hatalmas ugrás! Brutálisan kilőtt a GDP az első negyedévben

A bruttó hazai termék (GDP) 4,1 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva – jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. A naptárhatással kiigazítva 3,7 százalékos volt az éves összevetésű gazdasági növekedés, és ugyanannyi az egyéb rendkívüli hatásoktól is megszűrt szezonálisan és naptárhatással korrigált adat.

Az előző negyedévhez mérten 1,3 százalékkal emelkedett a bruttó hazai termék volumene a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az első három hónapban.

A növekedéshez legnagyobb mértékben az ipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá.

Az elemzői konszenzus 3,5 százalékos bővülést prognosztizált. Utoljára 2014 második negyedévében nőtt hasonló mértékben a GDP, akkor 4,5 százalékkal. Első negyedévben 2006 óta nem volt magasabb növekedés.

Az adatok ismertetésekor Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője elmondta: az ipar, építőipar is erősen nőtt, amiben az alacsony bázis is szerepet játszott, és a piaci szolgáltatások is hozták a szokásos növekedési ütemet.

Az építőipar 24,7 százalékkal emelkedett az idei első három hónapban a tavalyi alacsony bázisról, amikor 27,6 százalékos visszaesést szenvedett el.

Az idei növekedésben valószínűleg az uniós támogatások hatása látszik. Az iparban a feldolgozóipar, azon belül a járműgyártás, a számítógépek, elektronikai, optikai termékek gyártása és a gyógyszergyártás is megugrott.

A mezőgazdaságnál nem látnak jelenleg semmi növekedést, az most kivétel – jegyezte meg a KSH szakértője.

A főosztályvezető szerint a kereskedelemben éreztette a hatását, hogy jelentősen nőtt az első alkalommal forgalomba helyezett új autók száma, ami a háztartásokon túl a vállalkozások által vásárolt tételeket is tartalmazza.

Élvonalban a hazai GDP

Minden várakozást felülmúlva, 4,1%-kal nőtt a hazai GDP az első negyedévben, míg szezonálisan és munkanaphatással megtisztítva a növekedés 3,7% volt, így a hazai gazdaság növekedése ismét az EU élvonalába kerülhetett.

Egy negyedév alatt pedig a növekedés igen robosztus, 1,3% volt. A növekedést az építőipar és az ipar szárnyalása mellett a piaci szolgáltatások húzták. Az erős tavalyi második negyedéves bázis – és a kevesebb munkanap – miatt a második negyedévben kissé gyengülhet a dinamika, azonban az igen gyenge tavalyi harmadik és negyedik negyedév, valamint az év közben tovább gyorsuló beruházások és fogyasztás hatására az év második felében 4% fölé gyorsulhat a növekedés, így az éves átlagos növekedési előrejelzésünket – a később megjelenő részletes adatoktól függően – 4% közelébe módosíthatjuk 3,6%-ról – mondta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

Megindult a magyar gazdaság

„Első becslésről van szó, a pontos értékeléshez meg kell várni a részletes adatokat, mindenesetre a jelentős gyorsulásra számítani lehetett” – mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Egyrészt a bázishatás miatt, tavaly ugyanis az első negyedévben mindössze 1,1 százalékos volt az éves szintű növekedés. Emellett az idén a gazdaság főszereplői közül az ipar közel 8 százalékos, az építőipar 25 százalékos termelésbővülést ért el az év első három hónapjában. A szakember szerint az építőipari bővülésben az állami kiadások is szerepet játszanak, a múlt év végén jelentős kiadásokról döntött a kormány, ezek pedig már az építőipar és a GDP első negyedéves számaiban is megjelentek. Szintén jelentősen hozzájárultak az idei első negyedéves növekedéshez a piaci szolgáltatások.

Németh Dávid azt is elmondta, hogy a pontosabb folyamatokat tükröző szezonálisan és naptárhatással kiigazított tisztított adatok szerint az idei első negyedévben 3,7 százalékkal nőtt a GDP, éves összevetésben, szemben az előző év utolsó negyedévében mért 1,9, illetve a múlt év első negyedévében elért 1,2 százalékos értékkel. A korrigált adatok szerint hasonló tempóra legutóbb 2014 végén és 2015 elején volt példa, akkor az uniós forrásokból finanszírozott fejlesztések 3,9 százalékos növekedést generáltak.

Egész évben 4 százalék felett teljesíthet a magyar gazdaság

Rendkívül kedvező a gazdaság egészének első negyedévi növekedése, ami elsősorban az ipar, az építőipar és a szolgáltató szektor teljesítményének eredménye – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a legfrissebb GDP-adatokat értékelve sajtótájékoztatón kedden Budapesten. A tárca szerint egész évben 4 százalék fölött teljesít a magyar gazdaság.

Fidesz: Amióta Magyarország saját útját járja, a gazdaság erősödik

Amióta Magyarország saját útját járja, a magyar gazdaság a vártnál is jobban erősödik. Az első negyedévben 4,1%-kal bővült a gazdaság teljesítménye, eközben nő a foglalkoztatás, csökken az államadósság és hetedik éve alacsony a költségvetési hiány.

A gazdasági növekedésnek köszönhetően tudjuk csökkenteni az adókat és emelni a béreket. Brüsszel hatalmi törekvései azonban mindezeket az eredményeket veszélyeztetik. Ne engedjük, hogy Brüsszel diktálja nekünk, hogy mit kell tennünk a gazdaságban, a magyar gazdaság jövőjéről továbbra is nekünk, magyaroknak kell döntenünk. Ezért is fontos, hogy minél többen vegyenek részt a nemzeti konzultáción – reagált a KSH legfrissebb adataira a Fidesz.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • A hősök emléke ma is fontos

  A hősök emléke ma is fontos

  A hősök emléke ma is fontos, a jóban és a küzdelemben is egyaránt osztozunk, hogy a megpróbáltatásokból végül megerősödve kerüljünk ki – emelte ki Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára Tallinnban, az 1956-os forradalom évfordulójára rendezett megemlékezésen a tárca vasárnapi közleménye szerint.

 • Fidesz: Szanyi megnyilvánulása megdöbbentő és botrányos

  Fidesz: Szanyi megnyilvánulása megdöbbentő és botrányos

  Megdöbbentőnek és botrányosnak tartja a Fidesz a szocialista Szanyi Tibor megnyilvánulását; az MSZP európai parlamenti képviselője ” ‘Ünnephez’ közeledvén” felvezetéssel a közösségi oldalán tett közzé egy fényképet, amely egy, a Köztársaság téri pártszékház ostromakor megkínzott és lábánál fellógatott embert ábrázol.

 • Trócsányi: Ma is ugyanazok az értékek fontosak, mint 1956-ban

  Trócsányi: Ma is ugyanazok az értékek fontosak, mint 1956-ban

  A körülmények változnak, de az igazi értékek állandóak, és ezek szükségesek a sikerhez és megbecsüléshez minden nemzet, így a magyarság számára a harmadik évezred elején is – mondta Trócsányi László igazságügy-miniszter az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére a Műegyetemi emlékműnél tartott ünnepségen vasárnap.