EUR: 311,03 Ft
CHF: 265,36 Ft
2018. március 18., vasárnap
Sándor, Ede

Egyéb Szekszárd

Indulhat a Sió turisztikai fejlesztése

Hatvannégy TOP-pályázat kedvező elbírálásáról számolt be Szekszárdon Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke.

Sajtótájékoztatón ismertették a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban nyertes pályázatokat, ezúttal 64 projekt kap támogatást 9,8 milliárd forint értékben. Ezek közül Fehérvári Tamási kiemelte a Sió-projektet, amelynek megvalósítására a Tolna Megyei Önkormányzat 340 millió forintos támogatást nyert. A turizmusfejlesztést szolgáló beruházás révén vízen és vízparton szeretnének összeköttetést kialakítani a Balaton és a Duna között. A fejlesztéseknek köszönhetően 80 kilométeres szakaszon kajakkal, kenuval járható lesz a Sió, illetve zsilipelés után a Dunára is ki lehet jutni.


A projekt első ütemében Ozora és Szekszárd között tizenegy, kiszállóként használható mobil stéget helyeznek el, és hat pihenőépületet építenek – mondta Sulyok Balázs, a Tolna megyei önkormányzat főépítésze az MTI-nek.

Az állomásokon lehet majd vízi járműveket és kerékpárokat bérelni; a megállókat Ozorán, Simontornyán, Pálfán, Sárszentlőrincen, Borjádon, Úzdon, Kölesden, Medinán, Harcon, Sióagárdon és Szekszárdon építik ki.


A főépítész beszámolt arról is, hogy a projekt második részében kerékpárútvonalakat alakítanak ki a Sió mentén. Szekszárdtól Harcig öt kilométeren a forgalmas M6-os és M9-es szakaszokat elkerülő kerékpárút a Sió-töltésen épül meg. Harctól Simontornyáig a 6317-es úton jelölnek ki kerékpárutat, amely több szakaszon a Sió mentén halad. Jelenleg Siófoktól Ádándig lehet eljutni kerékpárúton, a teljes Balaton–Duna útvonalhoz a Sió Fejér megyei szakaszán, illetve Felsőnyék és Ozora között kell pótolni a hiányzó szakaszokat.

Több szakaszon a Sió töltésén alakítanak ki kerékpárutat
Fotó: Fazekas Zoltán

A Sió-projekt harmadik pályázatának keretében a Szekszárdi Kajak-kenu Sportegyesülettel közösen egy kerékpárokkal, kajakkal, kenuval, fitneszeszközökkel felszerelt turisztikai bázis épülne a Sió szekszárdi szakaszánál; a második és harmadik ütem forrásigénye egyenként 250 millió forint.

A főépítész közlése szerint az első ütem megvalósítása még idén elkezdődhet, a teljes projekt az Országos Vízügyi Főigazgatóság Sió-rendezési munkáival együtt, 2018–2020 között valósulhat meg.

Kitisztítják a Sió medrét
Fotó: Fazekas Zoltán

A 12 milliárd forint értékű, a KEHOP által támogatott vízügyi program részeként a Sió-mederben megszüntetik a zátonyokat és a feliszapolódást, amelyek gátolhatják a víz gyors folyását. A projekt tervezési szakaszban van, a munka jövőre kezdődhet el – mondta Tóth Sándor, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese.

Kapcsolódó Cikkek

 • Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

 • Kisdiákok nagy szavalása

  Kisdiákok nagy szavalása

  Harmincöt gyermek mérettette meg magát a kistérségi versmondóversenyen, amelyet már több éve a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola szervez meg.

 • Jön a Blues Brother show!

  Jön a Blues Brother show!

  Megtartották az olvasópróbáját a The Blues Brothers – The Hungarian show című produkciónak a Soproni Petőfi Színházban.