2018. január 20., szombat
Fábián, Sebestyén

Külföld

Japán nem hagyja megtorlás nélkül az észak-koreai rakétakísérletet

Japán tiltakozását fejezte ki és válaszlépéseket jelentett be, Kína viszont önmérsékletre intett a hétfő hajnalban végrehajtott észak-koreai rakétakísérletet követően.

A szakértők elemzései szerint Észak-Korea Scud típusú, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki, amely 450 kilométert megtéve a Japán-tengerbe csapódott, Japán kizárólagos gazdasági övezetének számító térségbe.


Abe Sindzó japán kormányfő közelebbről meg nem határozott válaszlépéseket jelentett be az Egyesült Államokkal együttműködve Phenjan ismételt provokációi ellen. “Észak-Korea ügye elsődleges fontosságú a nemzetközi közösség számára, ahogy arról a nemrég lezajlott G7-csúcstalálkozón megállapodtunk” – szögezte le, a szicíliai Taorminában a világ legfejlettebb ipari államainak részvételével tartott múlt heti tanácskozásra utalva.

A phenjani rezsim szinte egyetlen támogatójának számító Kína ismételten hangsúlyozta: az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai “világos szabályokat” határoznak meg Észak-Korea rakétaprogramjával összefüggésben, és ennek tükrében Peking óva intette a hadikommunista állam vezetését a határozatok megszegésétől. A pekingi külügyi tárca közleményében hozzátette: bonyolult és kényes a Koreai-félszigeten kialakult helyzet, valamint reményét fejezte ki, hogy a konfliktus szereplői megőrzik nyugalmukat és visszafogottan reagálnak, enyhítve a feszültséget, illetve Phenjan megteremti annak feltételeit, hogy újra tárgyalóasztalhoz lehessen ülni az észak-koreai fegyverkezési válság megoldása érdekében.


A május elején hivatalba lépett szöuli új, liberális kabinet közleményében úgy fogalmazott, hogy Phenjan újabb rakétatesztje szétoszlatja a békéhez fűzött reményeket.

Mun Dzse In, Dél-Korea új elnöke az ismételt rakétaindításról értesülve rögtön összehívta az ország nemzetbiztonsági tanácsát.

A szöuli vezérkar szóvivője szerint Észak-Korea a nemzetközi nyomás dacára végrehajtott rakétakísérleteivel déli szomszédjának vezetésére akar nyomást gyakorolni. Hozzátette: vizsgálják annak a lehetőségét, hogy Észak-Korea nem egy, hanem több rakétát indított hétfőn hajnalban.

Észak-Korea legutóbb egy hete hajtott végre – általa sikeresnek mondott – kísérletet közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Erősödtek az ausztrál-magyar kapcsolatok, és ennek üteme a következő időszakban tovább gyorsulhat – összegezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Steven Ciobo, Ausztrália kereskedelemért, turizmusért és beruházásokért felelős miniszterével folytatott találkozóján.

 • Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet legalább tíz merényletkísérletét sikerült meghiúsítani az elmúlt hónapokban Libanonban köszönhetően azoknak az információknak, amelyekhez a hatóságok a terrorszervezet egyik őrizetbe vett, majd beépített ügynökként alkalmazott tagja révén jutottak – közölte pénteken a libanoni belügyminiszter.

 • Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Elhunyt 91 éves korában Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója. Évek óta Parkinson-kórban szenvedett. A lyoni séf halálhírét Gérard Collomb belügyminiszter, Lyon korábbi polgármestere jelentette be a helyi francia sajtónak szombaton.