EUR: 326,43 Ft
CHF: 283,45 Ft
2018. június 21., csütörtök
Alajos, Leila

Belföld

Jó hír! Alacsony marad az alapkamat

A jegybanki alapkamat 2019-ig vagy akár tovább is a jelenlegi alacsony szinten maradhat – közölte Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a Reuters hírügynökségnek adott interjúban, hangsúlyozva, hogy az inflációs várakozások az erőteljes bérnövekedés ellenére is stabilan alacsonyak.

A jegybank monetáris tanácsa 0,90 százalékos rekordalacsony szinten hagyta az alapkamatot keddi ülésén és a döntés indoklásában jelezte szándékát a laza monetáris politikai kondíciók fenntartására viszonylag hosszabb ideig.


A jegybank alelnöke elmondta: az Európai Unió keleti szárnyán a jegybankok évek óta alacsonyan tartják az alapkamatot. Az MNB is igyekszik a monetáris kondíciók teljességéről képet alkotni, ahelyett, hogy pusztán az alapkamatra koncentrálna. Rámutatott, hogy az inflációs nyomás csökkenésének esélye nőtt március óta.

“Az inflációs várakozások történelmi mélyponton vannak még a jelentős mértékű béremelkedés ellenére is” – fogalmazott. A jegybank várakozásai szerint az infláció 2018 első felében érheti el tartósan a három százalékos célt.

Nagy Márton megjegyezte, hogy az MNB szoros figyelemmel követi az Európai Központi Banknak (EKB) a jelzéseit a mennyiségi monetáris lazító intézkedések kivezetésről. Hasonlóképpen fontos szempont az MNB számára a szomszédos országok jegybankjainak a szándéka a monetáris szigorítás megkezdésére.

“A régióban elfoglalt relatív pozíciónk a lényeg” – fogalmazott.

Kapcsolódó Cikkek