2018. január 20., szombat
Fábián, Sebestyén

Egyéb Győr

Jobb lesz sétálni a Káptalandombon

A győriek egyik kedvenc sétahelyszíne, és a turisták sem hagyják ki a Káptalandombot, ha Győrbe érkeznek. Elérkezett az idő, hogy alaposan felújítsák, így 400 négyzetméteren kijavítják a kőburkolatot.

– Az elmúlt évtizedek legjelentősebb fejlesztései zajlanak a Káptalandombon – hangsúlyozta Fekete Dávid alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője. A kormány támogatásával elkezdődött a székesegyház felújítása, megújul a templombelső.


Fekete Dávid és Prédl Antal a Káptalandomb burkolatjavítási munkáit mutatták
Fotó: O. Jakócs Péter

A Bécsi kapu tér rehabilitációja is folyamatban van, a közműcserék megtörténtek, a felújítási munkákat az Egyházmegyei Hivatal kapubejárójáig végzik el. A győri önkormányzat 20 millió forinttal támogatja a munkálatokat, amelyeknek június 27-ig, a Szent László Napokig el kell készülniük – tájékoztatott az alpolgármester.

Prédl Antal, a győri útkezelő szervezet vezetője elmondta, 35 éves felületi burkolatot kell kijavítani. Az előzetes felmérések alapján a kritikus részeket, a járhatatlan burkolatot újítják meg, a kőburkolatot rakják át. A hibák oka, hogy a Káptalandomb alatt pincerendszer található, a vizesedés hatására pedig megsüllyedt a burkolat.


A Káptalandomb kedvelt helyszíne a helyieknek és a turistáknak is
Fotó: O. Jakócs Péter

A ma látható felületet zömében gránit, andezit kockakőből alakították ki. Alatta több helyen kisebb üregek, járatok vannak, sőt a pincéket összekötő egykori folyosók is.

Az elmúlt évtizedek legjelentősebb fejlesztései zajlanak a Káptalandombon
Fotó: O. Jakócs Péter

A lokális süllyedések mellett a kövek közötti fuga mérete is gondot okoz a járókelőknek. Prédl Antal hangsúlyozta, hogy nem a Káptalandomb burkolatának felújítása történik meg, hanem annak nagy felületi javítását végzik el.

Az elkövetkező egy hónapban több szakaszon dolgoznak majd, emiatt kérik az arra sétálók, a környéken lakók, dolgozók türelmét.

Kapcsolódó Cikkek