2018. június 18., hétfő
Arnold, Levente

Egyéb Győr

Jobb lesz sétálni a Káptalandombon

A győriek egyik kedvenc sétahelyszíne, és a turisták sem hagyják ki a Káptalandombot, ha Győrbe érkeznek. Elérkezett az idő, hogy alaposan felújítsák, így 400 négyzetméteren kijavítják a kőburkolatot.

– Az elmúlt évtizedek legjelentősebb fejlesztései zajlanak a Káptalandombon – hangsúlyozta Fekete Dávid alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője. A kormány támogatásával elkezdődött a székesegyház felújítása, megújul a templombelső.


Fekete Dávid és Prédl Antal a Káptalandomb burkolatjavítási munkáit mutatták
Fotó: O. Jakócs Péter

A Bécsi kapu tér rehabilitációja is folyamatban van, a közműcserék megtörténtek, a felújítási munkákat az Egyházmegyei Hivatal kapubejárójáig végzik el. A győri önkormányzat 20 millió forinttal támogatja a munkálatokat, amelyeknek június 27-ig, a Szent László Napokig el kell készülniük – tájékoztatott az alpolgármester.

Prédl Antal, a győri útkezelő szervezet vezetője elmondta, 35 éves felületi burkolatot kell kijavítani. Az előzetes felmérések alapján a kritikus részeket, a járhatatlan burkolatot újítják meg, a kőburkolatot rakják át. A hibák oka, hogy a Káptalandomb alatt pincerendszer található, a vizesedés hatására pedig megsüllyedt a burkolat.


A Káptalandomb kedvelt helyszíne a helyieknek és a turistáknak is
Fotó: O. Jakócs Péter

A ma látható felületet zömében gránit, andezit kockakőből alakították ki. Alatta több helyen kisebb üregek, járatok vannak, sőt a pincéket összekötő egykori folyosók is.

Az elmúlt évtizedek legjelentősebb fejlesztései zajlanak a Káptalandombon
Fotó: O. Jakócs Péter

A lokális süllyedések mellett a kövek közötti fuga mérete is gondot okoz a járókelőknek. Prédl Antal hangsúlyozta, hogy nem a Káptalandomb burkolatának felújítása történik meg, hanem annak nagy felületi javítását végzik el.

Az elkövetkező egy hónapban több szakaszon dolgoznak majd, emiatt kérik az arra sétálók, a környéken lakók, dolgozók türelmét.

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt helyezett előzetes letartóztatásba egy hónapra két férfit a Miskolci Járásbíróság. Egy 15 éves lányt kényszerítettek pénzért szexuális együttlétekre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózdon és környékén – közölte Gyurán Ildikó, a Miskolci Törvényszék szóvivője az MTI-vel hétfőn.

 • Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Kánikula idején talán még a keserű nedűt kevésbé kedvelők is előszeretettel fogyasztanak el egy-egy korsó sört, amiről most kiderült, nemcsak remekül hidratál, de az egészségednek is jót tesz.

 • 75 éve írunk golyóstollal

  75 éve írunk golyóstollal

  Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.

 • Táborozást nyertek a betűfalók

  Táborozást nyertek a betűfalók

  Június elején tartották a Hahó, könyvtár(s)ak! című megyei olvasásnépszerűsítő játék szóbeli döntőjét, ahol kiderült, ki vehet részt a teljesen ingyenes, színes programokkal teli egyhetes táborban.