2018. június 18., hétfő
Arnold, Levente

Egyéb Nagykanizsa

Kanadai politikus is lehetett volna…

Akár kanadai politikus, fajsúlyos közéleti szereplő is lehetett volna Boa Sándor nyugalmazott erdőmérnök, akit Nagykanizsa Megyei Jogú Városért díjjal ismertek el. A 80. évén túl járó, ma is aktív idősügyi tanácstag azonban 1958-ban hazajött.

Boa Sándor 1956-ban soproni főiskolás volt és részese az ottani eseményeknek: tüntetett, szervezett, a fővárosba indított segélyszállítmányokat pakolta és a katonai bizottság tagja volt. November 4-én azonban arra a hírre, hogy a Kópháza felől érkezett, addig az erdőben megbújt szovjet tankok már a város alatt vannak, társaival elindult a határ felé, azt mondja, az akkori soproni hallgatók és tanárok 80-90 százaléka – a kor kifejezésével – disszidált.


– Óriási, fiatalos lelkesedés, szabadságvágy, tenni akarás jellemezte azokat a napokat – fogalmaz. – Sokan állítják, hogy ennek ellenére is elbukott a forradalom. Nekem más a véleményem: a forradalom győzött, „csak” a szabadságharc bukott el a rettenetes túlerővel szemben.

A soproni csapat többsége az osztrák menekülttáborból Kanadába ment, ahol a hallgatókat befogadta egy egyetem, és jó néhánynak még munkája is volt. Boa Sándor dolgozott például fakitermelésen és komlóföldön, a helyiek pedig kifejezetten kedvelték, mert remekül focizott.


Boa Sándornak Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő gratulál a díszközgyűlésen (Fotó: Gergely Szilárd)

Az ifjúságikör-választásra ő toborozta a legnagyobb létszámú, legerősebb csapatot, a „Boa-pártot”, így valószínűleg a voksolás nyerteseként elindult volna kanadai közéleti karrierje, de ő édesanyja kérlelésére úgy döntött, hazajön, és ezért a kampány finisében visszalépett. Úgy fogalmaz, nem bánta meg, hogy ’58-ban visszatért, vállalva akár a diktatúra – finoman fogalmazva – ellenszenvét is. De szerencséje volt.

– Híre ment a szülőfalumban, Kislakoson, hogy pénteken megjöttem, másnap pedig felkeresett a település tanító-igazgatója, aki egyben párttitkárhelyettes is volt, hogy lenne-e kedvem bajnoki meccset játszani vasárnap a focicsapatban. Mondtam, persze, de nemhogy sportigazolványom, még személyim sincs. Azt válaszolta, az ne legyen az én gondom, majd hamisítanak egyet. Végül játszottam, rúgtam is két gólt, az igazolványt persze nem láttam azóta sem – meséli.

A pártfunkcionárius jó ajánlólevelet írt Sándornak, így folytathatta tanulmányait Sopronban, ahol kedvesen fogadták, és végül erdőmérnök lett, ma már sikeres, elismert, eredményes pályafutás áll mögötte.

– Talán én vagyok az egyetlen erdőmérnök, aki nem vizsgázott dendrológiából. Mielőtt elmentünk, másodéves anyag volt, mire visszajöttem, átkerült az első évfolyamra, én pedig másodikban folytattam, hiszen ’56-ban az elsőt befejeztem. Ezt később senki sem tette szóvá. Ez kicsit olyan, mintha valaki úgy kapna orvosi diplomát, hogy nem tanult anatómiát nem tanult– mondja mosolyogva.

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt helyezett előzetes letartóztatásba egy hónapra két férfit a Miskolci Járásbíróság. Egy 15 éves lányt kényszerítettek pénzért szexuális együttlétekre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózdon és környékén – közölte Gyurán Ildikó, a Miskolci Törvényszék szóvivője az MTI-vel hétfőn.

 • Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Kánikula idején talán még a keserű nedűt kevésbé kedvelők is előszeretettel fogyasztanak el egy-egy korsó sört, amiről most kiderült, nemcsak remekül hidratál, de az egészségednek is jót tesz.

 • 75 éve írunk golyóstollal

  75 éve írunk golyóstollal

  Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.

 • Táborozást nyertek a betűfalók

  Táborozást nyertek a betűfalók

  Június elején tartották a Hahó, könyvtár(s)ak! című megyei olvasásnépszerűsítő játék szóbeli döntőjét, ahol kiderült, ki vehet részt a teljesen ingyenes, színes programokkal teli egyhetes táborban.