EUR: 324,94 Ft
CHF: 281,79 Ft
2018. június 23., szombat
Zoltán

Belföld

Keresztény városokat építenek újjá magyarok

Magyar segítséggel újulhatnak meg a lerombolt keresztény városok Irakban. Több mint egy milliárd forintból indulhat meg több elpusztított település újjáépítése: a pénzből házakra és iskolákra is jut.

Nemrég egy magyar küldöttség járt Erbilben, ahol több mint 1200 keresztény ember várja, hogy új életet kezdhessen. Irakban az elmúlt években százezrek kényszerültek elmenekülni, csak azért, mert keresztények. A magyar küldöttség most olyan helyekre is eljutott, ahová csak nagyon kevesek tudnak bemenni. A közmédia stábja is elkísérte őket és exkluzív felvételeket készített – számolt be a hirado.hu.

Erbilben létezik egy konténerváros, ahol 1200 keresztény menekült család várja, hogy sorsa jobbra forduljon. Az Iszlám Állam kegyetlen rombolása szívfacsaró ebben a térségben. Az üzenet egyértelmű: ha keresztény vagy, fizess, tagadd meg hitedet, ha pedig nem, akkor fuss vagy meghalsz. Így történhetett meg, hogy 2014 nyarától kezdve százezrek kényszerültek elmenekülni szülőföldjükről, maguk után hagyva házat, hazát, egész korábbi életüket.

A karakoshi székesegyház kiégett falai között a magyarul elhangzó imát némán hallgatták a háború okozta sokkból lassan magukhoz térő keresztények. Böjte Csaba ferences szerzetes szavait nem értették ugyan, de az ima ereje itt különösen elementáris erővel tud hatni.

Böjte Csaba

– Három óra alatt ideértünk repülővel. Nagyon közel van Kelet-Európához. Már látjuk a menekülteket, ez a gyűlölet, félelem, erőszak ne borítsa el a mi drága szülőföldünket – mondta Böjte Csaba.


– Az újrakezdés azonban nem egyszerű itt, hiszen a lerombolt városokat újjá kell építeni. Többek között ebben segítünk az iraki keresztényeknek mi, magyarok – állítja Hölvényi György, a térséget rendszeresen látogató Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselője.

Magyarország odaállt ehhez a feladathoz. És azt lehet mondani, nem maga az intézmény a fontos, hogy van egy keresztény üggyel foglalkozó helyettes államtitkárság, hanem ez egy kiáltás, hogy csináljunk valamit – fogalmazott Hölvényi.


A magyar állam támogatása üzenet is egyben: Nem a bajt kell importálni, hanem a segítséget exportálni oda, ahol nagy a szükség. Az iraki keresztények helyzetéről egy dokumentumfilm is készül, ezt később láthatják majd a közmédia csatornáin.

Kapcsolódó Cikkek

 • Budapesten tárgyalt Orbán Viktorral Donald Tusk

  Budapesten tárgyalt Orbán Viktorral Donald Tusk

  A jövő heti EU-csúcs előkészítése keretében Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke felkereste hivatalában Orbán Viktor miniszterelnököt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

 • Szijjártó: Nem csorbulhatnak a kárpátaljai magyar közösség jogai

  Szijjártó: Nem csorbulhatnak a kárpátaljai magyar közösség jogai

  A jó magyar-ukrán kapcsolatokban “vagyunk érdekeltek, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy a Kárpátalján élő magyar nemzeti közösség jogai semmilyen formában se csorbulhassanak” – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az Ungvárhoz közeli Alsószlatina gyógyüdülőhelyen.

 • Kukában landoltak a szemetesek!

  Kukában landoltak a szemetesek!

  Nem akármilyen szelfivel rukkoltak elő az FKF munkatársai, akik jelentkeztek a Meglepkék Legőrültebb Brigád elnevezésű felhívására.

 • Változik az Eurojackpot ára

  Változik az Eurojackpot ára

  A Szerencsejáték Zrt. közleményben tudatta, hogy az Eurojackpot alapjátékának ára az elmúlt hét euró árfolyam-változása miatt a Részvételi Szabályzat értelmében 2018.