2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb VIII.kerület

Kocsis Máté: „A függetlenségünk a tét”

„Mi azt gondoljuk, hogy a magyar érdeket mi, magyarok ismerjük a legjobban. Saját boldogulásunk, saját sorsunk pedig elsősorban rajtunk múlik” – fogalmazott Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere, aki úgy vélekedik, Magyarország sorsa szempontjából döntő, hogy minél többen vegyenek részt a kormány által kezdeményezett nemzeti konzultációban. A Lokál Extra őt kérdezte.

– A kétkedők azzal támadják a nemzeti konzultációt, hogy ok nélkül megy szembe Brüsszellel. Ön szerint mi a valódi tétje?


– Magyarország és a magyar kormány óriási csaták, döntő ütközetek előtt áll. Brüsszel olyan tervekkel állt elő, amelyek veszélyeztetik Magyarország nehezen kivívott függetlenségét és sok küzdelem árán megóvott biztonságát. Brüsszel egyre több ügyben akar a fejünk felett dönteni. A brüsszeli bürokraták arra akarnak kényszeríteni, hogy töröljük el a rezsicsökkentést, engedjük be a migránsokat, és elvennék tőlünk azt a lehetőséget is, hogy szabadon dönthessünk az adócsökkentésekről és a munkahelyteremtés módjairól.

 – De miért? Ép ésszel könnyű belátni, melyek a brüsszeli döntések következményei. Kinek áll érdekében mégis mindez?


– Ha Brüsszel dönthet a rezsicsökkentésről, a bevándorlásról, a bérekről és az adókról, akkor csak a multik járnak jól. Ha Brüsszel dönthet a bevándorlásról, akkor Magyarország is tele lesz bevándorlóval.

– Min változtat a nemzeti konzultáció?

– A konzultációban való részvétel kiállás a nemzeti függetlenség mellett. Magyarország hatalmas nyomás alá került, ahhoz, hogy megakadályozzuk a brüsszeli bürokraták veszélyes terveit, mindennél nagyobb szükség van a magyar emberek támogatására. Hiszen egész más úgy tárgyalni a Brüsszellel folytatott vitákban nemzeti kérdésekről, hogy a kormány a magyar emberek támogatását maga mögött tudja.

– Mégis, nem kevés egy ilyen kis ország ahhoz, hogy ilyen módon szembemenjen az unióval?

– Ezek a kételyek már korábban is felmerülték, és tessék: 2010-re a magyar családok eladósodtak, az országot hatalmas IMF-hitel súlya nyomta, az önkormányzatok a működésképtelenség határán egyensúlyoztak. 2010 után a Fidesz-kormánynak a szakadék széléről kellett visszarántania az országot. Ma Magyarország erősödik, mert 2010 után az adócsökkentés politikáját választotta, mert 7 év alatt létrejött 700 ezer új munkahely. A családi adórendszerrel és a rezsicsökkentésekkel a családok is megerősödtek. Szerintünk nagyon fontos mindezt megőriznünk.

– A nemzeti konzultáció tehát már a rezsicsökkentés, az adócsökkentés és a saját hatáskörű munkahelyteremtés védelméről is szól. Az eredeti probléma azonban a Brüsszel által erőltetett betelepítési kvóta. Valóban ekkora veszélyt kell látnunk a migrációban, a betelepítésben?

– Mi itt, Józsefvárosban 2015 nyarán saját bőrünkön tapasztaltuk meg, hogy mivel jár a migráció, amikor a bevándorlók ellepték a Keleti pályaudvart és a szépen felújított II. János Pál pápa terünket feldúlták. Ráadásul ez csak a kezdet volt, nem szeretnénk sem a kölnihez, berlinihez, párizsihoz vagy akár brüsszelihez hasonló támadások áldozatai lenni. A tömeges bevándorlással Európa kultúráját és társadalmait vissza nem fordítható átváltozás fenyegeti. A kényszer-betelepítés továbbra is valós veszély. Az EP határozatot fogadott el 2017 áprilisában, amely szerint ki akarják terjeszteni a menekült fogalmát, legalizálva a gazdasági bevándorlást. Az Európai Tanács nyáron esedékes döntése várhatóan arról fog szólni, hogy létszámkorlát nélkül, egy felülről nyitott állandó elosztási rendszert hozzanak létre az EU-ban. A 2016 őszén rendezett népszavazáson a kényszer-betelepítés ellen az emberek egyértelműen és világosan kinyilvánították akaratukat. A választópolgárok elsöprő többsége, 98 százaléka, 3,362 millió ember szavazott nemmel. A migrációs vita kimenetele önmagában is sorsfordító kérdés nemzetünk és Európa egésze tekintetében. A mostani konzultációs kérdőív jelentősége azonban még életbevágóbb: mekkora szavunk marad saját ügyeink intézésében, a sorsunk saját kezünkben marad-e.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.