EUR: 324,94 Ft
CHF: 281,79 Ft
2018. június 23., szombat
Zoltán

Egyéb XXI.kerület

Lengyel szakács székelykáposztáját kóstolták meg Csepelen

Száz adag különlegesen elkészített lengyel székelykáposztát osztottak ki a Humán Szolgáltatások Igazgatósága (HSZI) Táncsics utcai épületének kertjében. A Lengyelország első Michelin-csillagát elnyerő Wojciech Amaro sztárszakács maga főzte és osztotta ki az általa felajánlott ételt a rászorulóknak.

Nagyné Kovács Tímea, a HSZI megbízott intézményvezetője váratlanul kapta a jó hírt, hogy a budapesti Gourmet Fesztiválra érkezett lengyel Wojciech Amaro Csepelre is ellátogat, és vendégül látja a helyi szervezet gondozásában lévő, idősellátásban részesülő, fogyatékkal élő családokat, nyugdíjasokat.


Wojciech Amaro el is mondta a vendégeknek, hogy milyen a lengyel székelykáposzta, amely hagyományos nemzeti ételük, és főként karácsonykor és újévkor tálalják fel. Lengyelül bigosnak hívják, és többféle hús van benne: sertés, tarja, karaj, füstölt kolbász. Emellett tartalmaz paradicsomot, borókát, köményt és természetesen káposztát. Két lábasban 24 órán át főzik, utána szolgálják fel.

– A fesztivál vendégeként először járok Magyarországon. A székelykáposzta igazi lengyel étel, amelyet mi nagyon szeretünk. Természetesen a magunk módján készítjük el. A mostani eseményhez hasonlóan Lengyelországban is gyakran rendeznek karitatív ételosztást, és én magam is részt veszek ezeken a jótékonysági akciókon. Amikor Magyarországra jöttem, magam kértem, hogy legyen ilyen alkalom. Örülök, hogy főzhettem és felszolgálhattam az ételeket a csepelieknek.


Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.