2018. január 19., péntek
Sára, Márió

Egyéb XXI.kerület

Lengyel szakács székelykáposztáját kóstolták meg Csepelen

Száz adag különlegesen elkészített lengyel székelykáposztát osztottak ki a Humán Szolgáltatások Igazgatósága (HSZI) Táncsics utcai épületének kertjében. A Lengyelország első Michelin-csillagát elnyerő Wojciech Amaro sztárszakács maga főzte és osztotta ki az általa felajánlott ételt a rászorulóknak.

Nagyné Kovács Tímea, a HSZI megbízott intézményvezetője váratlanul kapta a jó hírt, hogy a budapesti Gourmet Fesztiválra érkezett lengyel Wojciech Amaro Csepelre is ellátogat, és vendégül látja a helyi szervezet gondozásában lévő, idősellátásban részesülő, fogyatékkal élő családokat, nyugdíjasokat.


Wojciech Amaro el is mondta a vendégeknek, hogy milyen a lengyel székelykáposzta, amely hagyományos nemzeti ételük, és főként karácsonykor és újévkor tálalják fel. Lengyelül bigosnak hívják, és többféle hús van benne: sertés, tarja, karaj, füstölt kolbász. Emellett tartalmaz paradicsomot, borókát, köményt és természetesen káposztát. Két lábasban 24 órán át főzik, utána szolgálják fel.

– A fesztivál vendégeként először járok Magyarországon. A székelykáposzta igazi lengyel étel, amelyet mi nagyon szeretünk. Természetesen a magunk módján készítjük el. A mostani eseményhez hasonlóan Lengyelországban is gyakran rendeznek karitatív ételosztást, és én magam is részt veszek ezeken a jótékonysági akciókon. Amikor Magyarországra jöttem, magam kértem, hogy legyen ilyen alkalom. Örülök, hogy főzhettem és felszolgálhattam az ételeket a csepelieknek.


Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.