2017. november 25., szombat
Katalin

Egyéb Ózd

Magyar iskolában, magyar ruhában

Mintha évszázadot ugrottak volna visszafelé az időben azok a tanulók és pedagógusok, akik egy felhívásra egy napon át olyan ruhákat viseltek, amelyek inkább dédszüleik vagy az ükszülők életében voltak divatosak vagy akár mindennaposak.

Harmadszor rendezték meg a Magyar Viselet Napját, amelyhez a Bolyky Tamás Általános Iskola a tavalyi után idén is csatlakozott.


Fotó: lokál
Képalá: “Divatos” időutazás

„Amikor eldöntöttem, hogy csatlakozunk a felhíváshoz idén is, még nem reméltem, hogy ilyen sokan lesznek, akik jónak tartják ezt az »új ünnepet« (ami egyébként régen természetes volt). Sok olyan ötlettel álltam elő, ami tavaly nem volt, és nehezen indult a megvalósítás is, de nem adtam fel! Magam köré gyűjtöttem azokat, akik fontosnak tartották ezt a rendezvény és biztattak, hogy közösen megcsináljuk. Nem hagytam, hogy elkeserítsenek a közömbös tekintetek, a »no már megint mi lesz« megjegyzések. Tudom, hogy százféle program van, tudom, hogy év vége felé nehéz már lelkesedni bármi újért! Ez a nap megérte a fáradozást!” – írta közösségi oldalán Elekné Holló Hilda, az oktatási intézmény pedagógusa.

Fotó: Lokál
Képalá: Különböző korok ruhái az iskolában

– Nem láttunk még az iskolaudvaron az elmúlt 34 év alatt ennyi gyereket játszani a szó igazi értelmében. Nem digitálisan, nem telefonon vagy más mai „kütyün” bíbelődtek, hanem tevőlegesen, eszközzel, körben, párban, futva, énekelve játszottak, ahogyan a régi magyar gyerekek évtizedekkel ezelőtt. Most ezt megtapasztalták, és remélem, a következő napokban már hiányozni fog nekik. Minden kezdet nehéz, szól a mondás, de ha sokan akarjuk, akkor sikerül. Ne hagyjuk feledésbe merülni azt, ami régen jó volt és ma is megállja a helyét! Magyar ruhában, magyar játékot játszani jó. Mindenkinek köszönöm a segítséget és a részvételt, mert sokan tudjuk, hogy kell egy jó csapat, amelyet erre az alkalomra is sikerült megszervezni – fejezte ki örömét Elekné Holló Hilda.


Fotó: Lokál
Képalá: A tanulók közül is sokan vállalták a múltba tekintést

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.