EUR: 324,09 Ft
CHF: 281,12 Ft
2018. június 19., kedd
Gyárfás

Belföld

Magyarország ellenzi az illegális migrációra vonatkozó jogi keretek fellazítását

Magyarország következetesen ellenez minden olyan kísérletet, amely megpróbálja fellazítani a létező jogi kereteket, különösen az illegális migráció tekintetében, és ellene van minden olyan próbálkozásnak is, amely megpróbálja átértelmezni a létező szabályokat – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő az MTI-nek nyilatkozva a bécsi magyar nagykövetségen hétfőn tartott háttérbeszélgetést követően.

A kormányszóvivő kijelentette: az előírások betartásával számos olyan problémát sikerült volna megelőzni, amellyel ma számos ország, köztük Ausztria is szembesül. Meglátása szerint nemcsak a meglévő előírások betartására van szükség, hanem betartható és betartatható szabályokat kell meghozni.


Úgy vélte, hogy ha nem követjük a létező szabályokat, akkor ugyan meg lehet próbálni a belső határok védelmét, de könnyen széteshet a schengeni rendszer.

Hangsúlyozta: nem szabad feladni a szuverenitást azokon a területeken, amely hatásköre eddig a tagállamokhoz tartozott. Ugyanakkor aláhúzta: amennyiben megtalálják azon területeket, amelyeken jól lehet együttműködni, úgy egy hatékonyan működő rendszer hozható létre Európai Unióval.

A bécsi háttérbeszélgetésen, amelyen az osztrák és a külföldi média képviselői vettek részt, szó esett a Közép-európai Egyetemet (CEU) is érintő felsőoktatási törvény módosításáról, a nemzeti konzultációról valamint Ausztria és Magyarország, valamint a visegrádi országok közötti együttműködés fontosságáról is.

“A háttérbeszélgetésen szimbolikus magyarországi ügyek kerültek elő” – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő az MTI-nek. Kifejtette: a felsőoktatási törvény módosítása, vagy a külföldről finanszírozott szervezet működésének átláthatóbbá tétele tagállami hatáskör. “Mégis olyan szimbolikus ügyeket csinálnak ezekből, amelyekkel az általános magyar politikát támadják” – mondta a szóvivő és hozzátette: a támadások hátterében Magyarország karakteres migrációpolitikája áll.

Kapcsolódó Cikkek

  • A nap képe: Anyai szeretet

    A nap képe: Anyai szeretet

    Afrikai elefántborjú (Loxodonta africana) négy órával a születése után már anyjával, Kwanzával sétált a Nyíregyházi Állatparkban kifutóján.

  • Újabb medve miatt ég lázban az ország

    Újabb medve miatt ég lázban az ország

    Újabb csatangoló medve tartja lázban a fél országot. Országjáró maci dublőre a hétvégén kezdte túráját kis bocsával egyetemben a Borsod megyei Sajókeresztúron, és Miskolc érintésével vasárnap éjszaka már Mályiban kóborolt.