EUR: 307,55 Ft
CHF: 265,20 Ft
2017. október 22., vasárnap
Előd

Belföld

Magyarország tele van névtelen hősökkel

Fontos feladat, hogy a magyar fiatalok szívében 1956 kerüljön ugyanarra a helyre, mint 1848 – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere pénteken Balatonkenesén, hangsúlyozva, Magyarország tele van névtelen hősökkel.

Balog Zoltán, aki az 56-os emlékbizottság elnöke is, abból az alkalomból beszélt, hogy Balatonkenesén ötezer pedagógus képzése fejeződött be az 56-os emlékév keretében.

Kiemelte: az 1956-os forradalommal kapcsolatban hatvan év után is olyan részletek derülnek ki, olyan fontos összefüggésekre lehet rávilágítani, amelyeket korábban nem ismertünk.

A miniszter szerint nem mindegy, hogy arra figyelünk csak, voltak hősök, akik a forradalom élére álltak, majd mártírok lettek, vagy végre elkezdünk figyelni arra, mi történt a saját falunkban, városunkban, vidékünkön, családunkban, mert “tele van Magyarország névtelen hősökkel”.

Balog Zoltán örömtelinek nevezte, hogy ötezer pedagógus részt vett a képzéseken, és javasolni fogja a kormánynak, hogy a közelgő évfordulókhoz kapcsolódóan is folytatódjanak a hasonló képzési programok.

A miniszter a rendezvényen arra is kitért, hogy tavaly 30 százalékkal többen jelentkeztek tanárképzésre, mint az azt megelőző évben. Balog Zoltán szerint a tanári pályát választók számának növekedése részben annak is köszönhető, hogy a kormányzat olyan ösztöndíjrendszert vezetett be, melyben aki vállalja, hogy legalább annyi ideig tanít a magyar oktatási rendszerben, ahány évig az ösztöndíjat kapta, az – a szak hiányszakma voltától függően – akár havi nettó 75 ezer forintos ösztöndíjat is kaphat.

Schmidt Mária, az 1956-os emlékév kormánybiztosa a képzést záró kerekasztal-beszélgetésen úgy fogalmazott: az embereket érdekli a történelem. Mivel sok új tudásanyag halmozódott fel, ami helyet követel magának, ezeket át kell adni a következő generációknak.

Az egy év alatt ötezer pedagógus részvételével, 69 alkalommal, 207 csoportban zajló képzés célja az volt, hogy a résztvevők ismerjék meg az 1956-os magyar forradalom és szabadságharcra vonatkozó legújabb hazai és külföldi történeti kutatások eredményeit, kapjanak módszertani útmutatót a korszak tanításával kapcsolatban.

Kapcsolódó Cikkek

 • A hősök emléke ma is fontos

  A hősök emléke ma is fontos

  A hősök emléke ma is fontos, a jóban és a küzdelemben is egyaránt osztozunk, hogy a megpróbáltatásokból végül megerősödve kerüljünk ki – emelte ki Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára Tallinnban, az 1956-os forradalom évfordulójára rendezett megemlékezésen a tárca vasárnapi közleménye szerint.

 • Fidesz: Szanyi megnyilvánulása megdöbbentő és botrányos

  Fidesz: Szanyi megnyilvánulása megdöbbentő és botrányos

  Megdöbbentőnek és botrányosnak tartja a Fidesz a szocialista Szanyi Tibor megnyilvánulását; az MSZP európai parlamenti képviselője ” ‘Ünnephez’ közeledvén” felvezetéssel a közösségi oldalán tett közzé egy fényképet, amely egy, a Köztársaság téri pártszékház ostromakor megkínzott és lábánál fellógatott embert ábrázol.

 • Trócsányi: Ma is ugyanazok az értékek fontosak, mint 1956-ban

  Trócsányi: Ma is ugyanazok az értékek fontosak, mint 1956-ban

  A körülmények változnak, de az igazi értékek állandóak, és ezek szükségesek a sikerhez és megbecsüléshez minden nemzet, így a magyarság számára a harmadik évezred elején is – mondta Trócsányi László igazságügy-miniszter az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére a Műegyetemi emlékműnél tartott ünnepségen vasárnap.