2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb Szolnok

Makovecz Imre álma az Agórában

Imre álma, Makovecz Imre megrajzolt hite az égtől a földig címmel közel ötven művet tartalmazó emlékkiállítás nyílt az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ galériájában, ahol a Kossuth-díjas magyar építész képeit lehet megcsodálni május 22-ig.

Makovecz Imre a magyar organikus építészet megteremtője, a Magyar Művészeti Akadémia alapítója és örökös tiszteletbeli elnöke. A tiszteletére rendezett kiállítást Verebes György Munkácsy-díjas festőművész, a Szolnoki Művésztelep művészeti vezetője nyitotta meg.


– Azon túl, hogy egy kiváló építész és a magyar szellemi élet egyik legnagyobb alakja volt, egy olyan univerzális gondolkodó is, aki nagyon sokféle tevékenységet folytatott egész életében: oktatott, szervezett, aktívan részt vett a közéletben. Ez a kiállítás hűen tükrözi személyiségét – válaszolta kérdésünkre Verebes.

Május 5-től 22-ig tekinthető meg a kiállítás
Fotó: Svarsnig Judit

A kiállításon főleg rajzok láthatók, de találhatók közöttük építészeti tervek is. Ezekről Verebes így vélekedik: – Inkább víziók ezek, épületeknek, környezeteknek, állapotoknak a víziói, semmint szakmai építészeti tervek. De vannak olyan munkák is, amelyek megvalósultak.

A rajzokon gyakran szerepel Makovecz kézírása, így a művész gondolatait is elolvashatják az érdeklődők.

A művész gondolatai is olvashatók egyes képeken
Fotó: Svarsnig Judit

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.