2018. január 18., csütörtök
Piroska

Belföld

Manchesteri robbantás: Hajtóvadászat indult a merénylő feltételezett bűntársai után

Hajtóvadászatot indított a brit rendőrség a manchesteri robbantó, Salman Abedi feltételezett bűntársai ellen, akik a gyanú szerint a merényletnél használt pokolgépet segítettek megépíteni az elkövetőnek – közölte egy neve elhallgatását kérő rendőrségi tisztségviselő.

“A kérdés az: az elkövető egyedül, vagy valamilyen terrorhálózat tagjaként tervelte ki és vitte véghez a merényletet. Erre a kérdésre összpontosít jelenleg a nyomozás” – mondta a forrás a Reuters brit hírügynökségnek. A nyomozók szerint a merényletnél használt robbanószerkezet megépítése egy bizonyos szintű szakértelmet és hozzáértést igényel, ennek alapján feltételezik azt a hatóságok, hogy a robbantó nem egyedül építette meg a pokolgépet, hanem annak összeszerelésében mások is segítettek neki.


A hajtóvadászat keretében a brit rendőrség szerdán razziát tartott egy belvárosi épületben, a manchesteri Piccadilly vasútállomás közelében – jelentette az EFE spanyol hírügynökség. A helyi lakosok elmondása szerint a – 62 lakásból álló – “Granby House” bérházba fegyveres rendőrök és símaszkot viselő fegyveresek hatoltak be. A rajtaütés idejére a közeli vasútállomás területét átmenetileg lezárták – közölte a rendőrség egyik szóvivője.

/Fotó: EPA/ANDY RAIN

A merénylet feltételezett elkövetőjének apja, Ramadán Belkászem Abedi az AP amerikai hírügynökségnek Tripoliból telefonon nyilatkozva cáfolta, hogy a fia kapcsolatban állt volna szélsőségesekkel. Elmondta: a múlt héten beszélt fiával, aki szerinte Szaúd Arábiába, onnan pedig Líbiába készült utazni, hogy a muzulmán böjti hónapot, a ramadánt a családjával tölthesse. “Nem hiszünk ártatlanok legyilkolásában. Nem ilyenk vagyunk” – jelentette ki.


Szerdai adatok szerint a Manchester Arena rendezvényközpontban elkövetett öngyilkos merényletnek 22 halálos áldozata volt, a sebesültek száma 64, közülük húszan válságos állapotban vannak.

A brit rendőrség eddig összesen négy embert vett őrizetbe a hétfő éjjeli merénylettel összefüggésben. Szerdán három embert Manchesterben, egy további személyt pedig a londoni Stansted repülőtéren vettek őrizetbe terrorcselekmény előkészítésének gyanújával. Az illető éppen Törökországba akart utazni. Az őrizetbe vettek között van Abedi 23 éves testvére is.

“Hálózatot” sejt a rendőrség az elkövető mögött, rendőr az áldozatok között

A manchesteri rendőrfőkapitány szerint “hálózat” állhatott a hétfő éjjeli öngyilkos robbantásos merénylet elkövetője mögött. Ian Hopkins szerda délutáni sajtótájékoztatóján elmondta azt is, hogy a terrorcselekmény 22 halálos áldozatának egyike egy rendőrnő.

Szerdai brit médiaértesülések szerint a rendőrnő családjával, szolgálaton kívül volt jelen nézőként a Manchester Arenában rendezett hétfői popkoncerten, amelynek végén a merénylet történt. A robbantásban a sajtóbeszámolók szerint súlyosan megsérült az áldozat férje és két gyermeke is.

/Fotó: MTI/EPA/Andy Rain

Ő a második brit rendőr két hónapon belül, aki terrortámadásban halt meg.

Március 22-én egy magányos merénylő, Khalid Masood járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni Westminster híd járdáján, majd kocsijából kiszállva, a parlament épületénél késsel megölt egy rendőrt.

Annak a támadásnak a rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A merénylőt a parlament fegyveres őrsége helyszínen agyonlőtte.

Kiemelt lesz a biztonsági készültség a nyári koncerteken és fesztiválokon Olaszországban

Marco Minniti olasz belügyminiszter /Fotó: MTI

Marco Minniti olasz belügyminiszter hangsúlyozta, hogy Olaszországban továbbra is másodfokú biztonsági készültség marad hatályban, amelynél csak akkor vezetnek be magasabb fokozatot, ha esetleg Olaszország területén történik terrorista merénylet.

Az olasz hatóságok megjegyezték, hogy akárhol történik terrorista támadás, utána nagy a valószínűsége, hogy más országokban is hasonló, utánzó akciókra kerül sor, ezért van szükség a kiemelt figyelemre.

A manchesteri robbantás utáni olasz nemzetbiztonsági ülésen, amelyen többek között az olasz titkosszolgálatok vezetői is jelen voltak,részt vett Nagy Britannia egyik biztonsági felelőse is.

Pénteken és szombaton a világ iparilag legfejlettebb államainak vezetői a szicíliai Taorminában találkoznak a G7-csúcstalálkozón. Erre – a schengeni mozgásszabadság ideiglenes felfüggesztésével – helyreállították az olaszországi határellenőrzést, amely május 30-ig van érvényben.

Az olasz hatóságok szerint kiemelt intézkedésekre lesz szükség a nyáron egymást követő szabadtéri koncerteken, fesztiválokon és más tömegeseményeken. Mintegy 1500 ilyet rendeznek egész Olaszországban. Megemlítették a népszerű olasz rocksztár Vasco Rossi június 2-án esedékes koncertjét Modena városában, és az amerikai popénekesnő Ariana Grande június 15-én Milánóban tervezett koncertjét. A manchesteri robbantás éppen Ariana Grande koncertjén történt, ezért még nem tudni, hogy az énekesnő megtartja-e a milánói fellépést.

A nyáron többek között a Depeche Mode és a U2 együttes lép fel a római stadionban, Robbie Williams Veronában, a Coldplay Milánóban, a Red Hot Chili Peppers, Sting, Kasabian, és Elton John, valamint a Green Day és a Rolling Stones Luccában, ahova több mint 50 ezer nézőt várnak egyetlen estén.

Az olasz nemzetbiztonsági hatóságok hangsúlyozták, hogy az egyre “kiszámíthatatlanabb” terrorista merényletek megelőzése egyre nehezebb. Megoldás kizárólag a radikalizálódott személyek kiszűrése, a terrorizmust éltető internetes oladalak tüzetes ellenőrzése nyújthat. Az olasz belügyminiszter kiemelte, hogy Olaszországból az idén már 42 “terrorizmus gyanús” külföldit utasítottak ki, és mintegy 400, többségében muzulmán vallású rabot tartanak megfigyelés alatt az olaszországi börtönökben. Az olasz hatóságok szerint ugyanis a börtönök a radikalizálódás egyik bölcsőjének számítanak Olaszországban.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Fellép a kormány Sorosék ellen

  Fellép a kormány Sorosék ellen

  Törvénycsomagot alkotott a kabinet a migráció szervezőivel szemben. Mint ismeretes Soros György és jól felépített és szervezett hálózata azon munkálkodik, hogy gyakorlatilag felső kvóta nélkül érkezzenek hazánkba is a migránsok.

 • Válságban a Momentum

  Válságban a Momentum

  Reményvesztett levelet írt a Momentum választmányi tagjainak Papp Gergő, aki decemberben nemcsak kommunikációs igazgatói posztjáról mondott le, de minden kapcsolatot megszakított a párttal.

 • Terry Black: Vona Gábor biszex, talán meleg is

  Terry Black: Vona Gábor biszex, talán meleg is

  Távol maradt a tegnapi bírósági tárgyalástól Vona Gábor. A Jobbik elnökét azért várták a Budapest Környéki Törvényszéken, hogy megcáfolja Terry Black és Amanda Elstak korábbi állításait, miszerint korábban az ő köreikbe járt és melegpartikon vett részt.