2018. január 18., csütörtök
Piroska

Egyéb Zalaegerszeg

Mányoki Attila szenvedélye a vizek meghódítása

Csontig hatoló hideg víz, alig 14 fokos, erős hullámzás, medúzák, mindennapos földrengések, tomboló szél, hetekig tartó várakozás, megalkuvás az időjárással, a természettel.

A helyszín Új-Zéland, egy ismeretlen, idegen ország, magányosan, egyedül, mentális belső harcok közt, hiszen légvonalban körülbelül 26 kilométeres távolságról volt szó. Aztán érkezett egy Facebook-poszt tőle: „Megcsináltam! 5 teljes hét várakozás után április 22-én este 6 óra előtt átúsztam a Cook-szorost! Mi ez, ha nem győzelem mindenek felett!? Alig 6 óra 57 perc 49 másodperc alatt” – írta Mányoki Attila.


Május 11-én Mányoki Attilát Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte sajtótájékoztató keretében. A sportoló elmondta, hogy az első pár száz méteren rendkívül erős volt a hullámzás, amely a sziklák felé sodorta, ám a vele úszó delfinek varázslatos élményt jelentettek számára. Ez volt az első alkalom, hogy Attilával nem ment kísérő, nem volt könnyű egyedül meghoznia a döntéseket a feladat érdekében, hiszen eleve nem készült öt hétig tartó várakozásra, repülőjegycserére, meghosszabbított szállásfinanszírozásra. A hosszú  idő alatt egyszer sem fordult meg a fejében, hogy feladja, hiszen azért érkezett, hogy teljesítse az újabb állomást. Az, hogy tavaly nem sikerült átúsznia az Északi-csatornát, még jobban arra sarkallta, hogy bizonyítson, függetlenül attól, hogy a környezeti tényezők nem voltak optimálisak. Szerinte az úszók 95 százaléka ilyenkor vagy el sem indul, vagy feladja az első métereken. Attila hitt önmagában, hitt a felkészülés erejében, mégis amikor a szervezők reggel jelezték, hogy vagy aznap elindul, vagy jobb, ha meg sem próbálja, alig két órája maradt az átállásra, ám ahogy a vízben volt, csak a célt látta maga előtt. A sportoló szerint a tehetség nem elég a sikerhez, kell az akarat, és a tudást bizonyítani és kamatoztatni is kell. Az úszás során rengeteg olyan információhoz jutott önmagával kapcsolatban, amit a későbbiekben biztosan fel tud használni. Meg kellett tanulnia elfogadni a természet erejét, és alázattal lenni vele szemben. Új-Zélandon majdnem mindennap földrengés volt, ami az ott élőknek természetes, a folyamatos 100 kilométeres széllökések ugyanúgy, mégis papucsban és pólóban közlekednek az ott élők. Edzései alatt karszárnyú delfinek, fehér cápák úszkáltak körülötte, sokszor bele sem mert gondolni, hogy mi van a mélységben. A látótávolság alig 10-15 méter volt, túl kellett lépnie a félelmeken, és csak a feladatra koncentrálni.

A következő, azaz a hatodik állomás Gibraltár lesz Attila számára, ahová október 22-én utazik a sportoló. Európából gyakorlatilag átúszik Afrikába, amire június második felében kezdi el a felkészülést. Ezt az állomást nem tartja élete kihívásának, elmondása szerint négy óra alatt sikerülni fog. Szeptember elején biztosan úszik Görögországban, ahol díszpolgári címet kapott, valamint a budapesti úszó-világbajnokságon is aktívan részt vesz majd a szervezők kérésére, valamint előadásokat tart és eleget tesz a meghívásoknak.


 

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.