EUR: 324,94 Ft
CHF: 281,79 Ft
2018. június 23., szombat
Zoltán

Egyéb Ózd

Megidézett múlt

Ózd-Szentsimonban a múlt értékeinek megtekintésére invitálták az érdeklődőket egy helytörténeti séta keretében a Közösségek Hete program részeként.

Az alig ezerfős településrész büszke értékeire, hagyományaira. Az ott élők a XIV. századi templomukat mutatták be, valamint azt a helytörténeti gyűjteményt, amelyet a templom tőszomszédságában lévő épületben alakítottak ki. A közösség tagjai kalauzoltak végig a kiállításon, ahol korabeli szentsimoni tárgyakat, fotókat lehetett megtekinteni. A lokálpatrióták lelkesen beszéltek a településrész múltjáról és a nem annyira pozitív jövőképről.  A múlt század első felében olvasókör is működött a településen, amelynek zászlaja látható a kiállításon. Az általános iskola megszüntetése negatívan hatott a településrész életére, hiszen az itt élő fiatalok már kevésbé aktívak a rendezvényeken. Szentsimon azonban büszke lehet templomára, amelynek freskótöredékeit most is megcsodálhatják az érdeklődők.


Fotó: Lokál
Képalá: Műemléktemplom középkori freskókkal

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.