EUR: 326,43 Ft
CHF: 283,45 Ft
2018. június 21., csütörtök
Alajos, Leila

Egyéb Szombathely

Megnyílt a Szily János Látogatóközpont

1945. március 4-én a szombathelyi püspöki palota északi szárnyának egy része is áldozatul esett a várost ért súlyos bombatámadásnak.

Kormányzati támogatással sikerült nemcsak újjáépíteni, de egyúttal látogathatóvá is tenni: a jövőben bárki megnézheti a város és az egyházmegye történetét felelevenítő ritka kincseket, és meggyőződhet arról, hogy milyen páratlan kilátás nyílik a városra a székesegyház tornyából. Méltó ajándék ez a megalapításának 240. évfordulóját ünneplő szombathelyi egyházmegyének.


Brenner János vértanú pap szobrot kapott a megújult téren Fotó:CSG

– Történelmi léptékű építkezések indultak és részben be is fejeződtek Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából Szombathelyen. Ezek a fizikai és lelki építkezést egyaránt szolgálják – fogalmazott Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár az átadóünnepségen. Hozzátette: az egyház, az önkormányzat és a kormány összefogásának köszönhetően megújult a székesegyház, az előtte lévő Mindszenty tér, az egyházmegyei kollégium tetőzete, a püspöki palota épülete, a Szent Márton-templom, de megújult a Savaria Múzeum homlokzata, megszépül a Romkert-sétány, valamint a Smidt Múzeum és a Berzsenyi tér is.

Dr. Perger Gyula, a látogatóközpont vezetője, dr. Veres András, a győri egyházmegye vezetője, Soltész Miklós államtitkár és Puskás Tivadar polgármester a megnyitón Fotó: CSG

A beruházás kezdeményezője, Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke ünnepi beszédében úgy fogalmazott: a székesegyház és a püspöki palota felújítása és újjáépítése messze meghaladta az egyházmegye anyagi lehetőségeit, így az sokáig csak álom volt. – 1945. március 4-én mindkettőt bombatalálat érte, az épületek pedig napjainkig magukon hordozták a második világháború emlékét, ezt a sebet sikerült „begyógyítani” az építkezéssel – fűzte hozzá.


Látogathatóvá vált a püspöki palota barokk szárnya Fotó: CSG

A székesegyház, az egyházmegyei könyvtár és – a kutatók számára – a levéltár eddig is látogatható volt, de a jövőben a püspöki palota barokk szárnyát is bárki megnézheti. Az első emeleten található a püspöki magánkápolna, a Mikes-könyvtár, az a szoba, ahol IV. Károly király szállt meg Mikes püspök vendégeként, a Szent Pál-terem Dorffmaister István festményeivel, a sárga szalon, a püspöki palota nagyterme, a metszetterem, a püspöki portrékkal díszített előszoba, valamint a kincstár.

Mostantól bárki megnézheti a Mikes-könyvtárat Fotó: CSG

A földszinten a Sala Terrenán kívül három állandó kiállítás várja a látogatókat: ezeken keresztül az egyházmegye történetét, továbbá Mindszenty József bíboros és Brenner János vértanú pap életútját ismerhetik meg az érdeklődők. Látható például az a véres karing, reverenda, nadrág is, melyeket Brenner János viselt meggyilkolásának éjszakáján, és külön vitrin emlékezteti a látogatókat az 1991. augusztus 19-i történelmi jelentőségű pápalátogatásra: az Őszentsége által használt kehely és liturgikus könyv mellett megtekinthető az a miseruha is, amelyet II. János Pál pápa viselt a szombathelyi reptéren bemutatott szentmisén.

A tárlatok vezetés nélkül egyénileg és csoportosan, az I. emeleti rész csak előzetes bejelentkezés alapján látogatható keddtől szombatig, délelőtt 9 és délután 5 óra között.

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.