2018. június 17., vasárnap
Laura, Alida

Belföld

Megtiltotta “katonáinak” a közösségi oldalak használatát az ISIS

Megtiltotta “katonáinak” a közösségi oldalak használatát az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet, amely komoly büntetéssel fenyegette meg a tiltást megszegőket – közölte kedden az EFE spanyol hírügynökség.

Az erre vonatkozó információkat a hírügynökség egy olyan levélre hivatkozva közölte, melyet korábban az IÁ úgynevezett “képviselőiből” álló “bizottsága” adott ki, és melynek másolatához az EFE hírügynökség is hozzájutott. A levélben a dzsihadista szervezet a közösségi hálózatok kiötlőit “Allah és az ő prófétája ellenségeinek” nevezte, valamint azzal vádolta őket, hogy “megfigyelik a közösségi oldalakat”.


Az említett testület közvetlenül a dzsihadista szervezet “emírjével” áll kapcsolatban, feladata pedig a “többi civil és katonai szerv”, valamint az IÁ ellenőrzése alatt álló iraki és szíriai területek felügyelete.

“A közösségi oldalak széles körű használata az IÁ katonáinak körében komoly károkat okozott a szervezetnek” – idézi a hírügynökség az említett levelet, mely a közösségi hálózatok teljes tilalmát rendeli el harcosai között. A levelet május 14-én adták ki, és formátuma megegyezik azzal, melyet az IÁ használ “hivatalos” dokumentumaiban.


A dzsihadista szervezet számára eddig az internet és azon belül a közösségi oldalak volt az a platform, ahol széles körben terjesztette radikális iszlamista nézeteit, valamint általában ezeken a felületeken vállalta magára a korábbi merényletek elkövetését is. A terrorszervezetek internetes tevékenységeit megfigyelők szerint az IÁ a terrorista propaganda terjesztésével több ezer harcost volt képes magához csalogatni a világhálón keresztül, akik többségükben azóta is az úgynevezett “dzsihád”, vagyis a “szent háború” nevében vívnak harcokat Irakban és Szíriában.

Az iszlamista szélsőségesség internetes terjedése elleni harc egyik újabb fejleményének számít a “Mértékletesség” nevű központ, melyet Donald Trump amerikai elnök Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi királlyal közösen avatott fel múlt szombaton. A központ feladata a dzsihadisták internetes információcseréinek nyomon követése és a mérsékeltebb kommunikáció népszerűsítése.

Kapcsolódó Cikkek

  • Rétvári Bence: Egyre kevésbé megterhelőek a lakhatási költségek

    Rétvári Bence: Egyre kevésbé megterhelőek a lakhatási költségek

    A legfrissebb Eurostat-adatok szerint 2012 óta 15-ről 9 százalék alá csökkent azon magyar háztartások aránya, ahol a lakhatás költségei a teljes bevétel több mint 40 százalékát teszik ki – nyilatkozta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára vasárnap az MTI-nek.

  • Megölte élettársát egy férfi Nagyecseden

    Megölte élettársát egy férfi Nagyecseden

    Elfogtak a rendőrök egy 29 éves férfit, aki a gyanú szerint megölte 19 éves élettársát szombaton Nagyecsed külterületén – közölte honlapján a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vasárnap.