EUR: 325,78 Ft
CHF: 279,73 Ft
2018. július 20., péntek
Illés

Egyéb Nagykanizsa

Megtört ostya és megtört ember

A Szűzanyának ajánlotta fel a Kaposvári Egyházmegyét – így, annak részeként Nagykanizsát is – Varga László, a hétvégén felszentelt új püspök. Mindez napra pontosan az első fátimai jelenés századik évfordulóján történt.

A szentelést Erdő Péter bíboros, prímás vezette, a társszentelő Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius és Balás Béla emeritus kaposvári megyéspüspök volt. A kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyházban Erdő Péter arra emlékeztetett: a püspökszentelésre különleges évfordulón kerül sor.


– Száz évvel ezelőtt történt a Boldogságos Szűz Mária fátimai első megjelenése – fogalmazott szentbeszédében a bíboros. – 1917-ben, a szörnyű világháború pusztítása közben és az oroszországi forradalom hajnalán egyszerű pásztorgyerekekhez szelíd hangon szólt Mária, akit joggal nevezünk a litániában nagy hatalmú Szent Szűznek. Szűz Mária megjelenése a biztos remény és a vigasztalás jeleként érkezett az emberiség számára. A Szűzanya az egyházra váró üldözés és az emberiségre váró szörnyű pusztítások hátteréből a reménység jelét mutatta fel. Bűnbánatra szólított fel mindenkit. Üzenetéhez tartozott az engesztelő első szombati szentáldozás kérése.

A szentelés szertartása után Varga László elfoglalta a püspöki trónust, s a szentmise további részében ő volt a főcelebráns. A liturgia végén, már a Mária-oltár előtt, a Kaposvári Egyházmegye második főpásztora a Szűzanya oltalmába ajánlotta egyházmegyéjét.


Varga László első püspöki beszédében hálát adott a mennyei Atyának, aki kiválasztotta őt a szolgálatra, és hálát adott a Szentatyának a kinevezésért. Azt ígérte, folytatja elődje, Balás Béla 24 éves munkáját.

Varga László felszentelését (balról jobbra) Alberto Bottari de Castello, Erdő Péter és Balás Béla végezte (Fotó: Kaposvári Egyházmegye)

– Krisztus-központú egyházat, papságot, kereszténységet szeretnék – mondta az új főpásztor. – A püspöki címeremben egy megtört ostya és egy megtört ember látható, valamint egy szó: irgalom. Miért? A kezdetek egyházában mindez még egységben volt: az Eucharisztia ünnepléséhez hozzátartozott a szegényekben jelen lévő Krisztus szolgálata. A kettőt, az Oltáriszentséget és a testvér szentségét az irgalom kapcsolja össze. Olyan egyházmegyét szeretnék, ahol az isteni irgalmasság egyre több helyre eljut rajtunk keresztül, elérve a legszegényebbeket is. Ennek érdekében szeretném elindítani az irgalmasság házait.

Varga László 1956-ban született, 1982. április 17-én szentelték pappá. Szolgált káplánként Várpalotán, majd plébánosként Somogysámsonban és a kaposvári Szent Imre-templomban. Később a kaposvári egyházmegye irodaigazgatója, majd 2013-tól általános helynöke volt, egészen püspöki kinevezéséig, amelyről a Szentatya március 25-én döntött. A Kaposvári Egyházmegyében – amelynek része Nagykanizsa és Dél-Zala is – 157 plébánián száz plébános végez lelkipásztori szolgálatot, akiknek nevében Somos László esperes-plébános köszöntötte az új püspököt, akinek szolgálatára Isten bőséges áldását kérte, és azt, hogy a Szentlélek vezesse őt.

– Jó, hogy vagy, jó, hogy te vagy a kaposvári megyéspüspök! – mondta köszöntőjében Somos László, s erős hitet, sok humort kívánt Varga Lászlónak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.