2018. január 20., szombat
Fábián, Sebestyén

Külföld

Migráció elleni is tüntettek

Elég a migrációból, állítsuk meg az inváziót jelszóval vonultak fel tünteők Milánóban, a szintén észak-olaszországi Bolognában viszont a migránsok befogadása mellett demonstráltak szombaton a G7-es csúcstalálkozó zárásával egy időben, miután egy nap alatt mintegy kétezer embert mentettek ki a Földközi-tengeren, Líbia és Olaszország partjai között.

A milánói migrációellenes demonstráción alig százötvenen vonultak fel a város “pusztulása és a nem igazi menekültek inváziója” ellen tiltakozva. A jobboldali egyesületek szervezte tüntetés résztvevői többek között azt skandálták, hogy “Olaszország legyen az olaszoké, Európa pedig az európaiaké”.


A felvonulás arra a migránsok befogadásáért tartott május 20-i menetre is kívánt válaszolni, amelyen százezres tömeg vonult fel.

A Bologna városában rendezett megmozdulás a “No one is illegal” (Senki sem illegális) jelmondatot kapta. A két-három ezerre becsült felvonuló egyperces csenddel emlékezett meg a tengeren, a sivatagban és a líbiai börtönökben meghalt migránsokról.


Az Orvosok határok nélkül (Msf) segélyszervezet bejelentette, hogy szombaton 12 hajóról 1445 személyt mentett ki a tengeren a Líbia és Olaszország közötti útvonalon. Az Msf felháborodással közölte, hogy a G7-csúcstalálkozó miatt lezárt szicíliai kikötőkben nem fogadták a migránsokat, akiket ezért egészen Nápolyig kellett szállítani.

A nem kormányzati szervezet internetes videón mutatta be, hogyan szállítja egy hatszáz férőhelyes hajón az ennél kétszer több embert egészen Nápolyig, ahol időközben felkészültek a nagy létszámú csoport fogadására. A G7-csúcs napjaiban Szicília helyett a dél-olaszországi Campania és Calabria fogadta be az érkezőket. Puglia tartományba is kétezren érkeztek szombaton.

Ezzel 52 ezer fölé emelkedett az év eleje óta Olaszországba érkezett migránsok száma.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Erősödtek az ausztrál-magyar kapcsolatok, és ennek üteme a következő időszakban tovább gyorsulhat – összegezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Steven Ciobo, Ausztrália kereskedelemért, turizmusért és beruházásokért felelős miniszterével folytatott találkozóján.

 • Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet legalább tíz merényletkísérletét sikerült meghiúsítani az elmúlt hónapokban Libanonban köszönhetően azoknak az információknak, amelyekhez a hatóságok a terrorszervezet egyik őrizetbe vett, majd beépített ügynökként alkalmazott tagja révén jutottak – közölte pénteken a libanoni belügyminiszter.

 • Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Elhunyt 91 éves korában Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója. Évek óta Parkinson-kórban szenvedett. A lyoni séf halálhírét Gérard Collomb belügyminiszter, Lyon korábbi polgármestere jelentette be a helyi francia sajtónak szombaton.