EUR: 307,55 Ft
CHF: 265,20 Ft
2017. október 21., szombat
Orsolya

Belföld

Növekedett a gyermekvállalási kedv

Az elmúlt években többen vállaltak gyermeket Magyarországon – közölte a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Spéder Zsolt felidézte, hogy 1999 és 2012 között 1,3-es szinten volt a teljes termékenységi arány. Ez most 1,5, de a népesség reprodukciójához 2,1-re kellene emelkednie – tette hozzá.

Nemcsak Magyarországon, hanem Európa sok országában is alacsony a termékenység – jelezte. Az is egyre jellemzőbb, hogy nem 23, hanem 28-30 éves korban szülik a nők első gyermeküket. Többen sokáig halasztják a gyermekvállalást, sok fiatal párnak pedig egyáltalán nem születik gyermeke, 15 százalékos gyermektelenséggel kell számolni, míg az egy gyermekesek aránya 20 százalék feletti – ismertette.

A szakember azt mondta: a társadalom- és családpolitika meghatározó a gyermekvállalási kedvet illetően, ugyanakkor a politikától sem lehet “megváltást” várni. Sok egyéb tényező is számít, például a jó partner, a boldog együttélés, a lakás megléte – fűzte hozzá.

A népesség tekintetében három fő tényezőt vesznek alapul: a születések, a halálozások számát, valamint a kivándorlást – említette meg -, és az utóbbi a kelet-közép-európai országok összehasonlításában Magyarországon az egyik legalacsonyabb.

Kapcsolódó Cikkek

  • A Fidesz nem támogatja az ukrán kormánypárt felvételét az Európai Néppártba

    A Fidesz nem támogatja az ukrán kormánypárt felvételét az Európai Néppártba

    A Fidesz mindaddig nem támogatja az ukrán kormánypárt felvételét az Európai Néppártba, amíg az ukrán oktatási törvény módosításával nem válik lehetővé a kisebbségi nyelvű oktatás lehetősége az óvodától az egyetemig – jelentette be Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

  • Újabb milliárdok Pest megyei óvodai fejlesztésekre

    Újabb milliárdok Pest megyei óvodai fejlesztésekre

    Óvodaépítésre és meglévő intézmények fejlesztésére fordíthatják a Pest megyei települések az újabb, hatmilliárd forint keretösszegű támogatást, amely a hazai forrású, 80 milliárd forintos Pest megyei program része – mondta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár a szombati Magyar Időkben.