2018. január 18., csütörtök
Piroska

Egyéb

Nyugdíjemelés idén novemberben és jövő januárban

Idén novemberben 2,7 millió nyugdíjas és egyéb ellátott számíthat a januári 1,6 százalékos nyugdíjemelés várhatóan 1 százalékos kiigazítására, miután a 2017. évi infláció mértéke a Magyar Nemzeti Bank friss prognózisa szerint legalább 2,6 százalékos lesz.

Szintén novemberben azok az öregségi nyugdíjasok, akik tavaly már betöltötték a nyugdíjkorhatárukat (közel kétmillióan vannak), nyugdíjprémiumra is számíthatnak, ha ebben az évben a nemzeti össztermék (GDP) növekedése valóban meghaladja a 3,5 százalékot, márpedig a Nemzetgazdasági Minisztérium friss becslése szerint a növekedés 4,1 százalékos lesz. Jövő januárban pedig a 2018-ra becsült infláció mértékével, 3 százalékkal tovább nőnek majd a nyugdíjak és a hasonló ellátások.


A nyugdíjak reálértéke 2010–2014 között a valódi mértéke fölé becsült inflációt követő emelések miatt több mint 8 százalékkal nőtt, ami felért egy 13. havi nyugdíj porlasztott kifizetésével. A 2015. évi 1,8 százalékos, majd a 2016. évi 1,6 százalékos emelés még mindig meghaladta a tényleges inflációt, de az idei – szintén 1,6 százalékos – növelés már biztosan nem ellensúlyozza az infláció pénzrontó hatását. Ennek következtében idén novemberben várhatóan 1 százalékos pótlólagos nyugdíjemelésben is részesülni fognak a nyugdíjasok, január 1-jére visszamenő hatállyal. Az emelés havi mértéke beépül a nyugdíj összegébe, így 2018. januárjában már ez az emelt összeg lesz az előre jelzett 3 százalékos nyugdíjemelés alapja.

Novemberben a pótlólagos emelés mellett minden valószínűség szerint nyugdíjprémiumot is fizet az állam. A nyugdíjtörvény elrendeli, hogy ha a bruttó hazai termék növekedésének 2017-ben várható mértéke a 3,5 százalékot meghaladja, és az államháztartás idei egyenlegcélja várhatóan teljesül, novemberben nyugdíjprémiumot kell fizetni annak a személynek, aki 2016 legalább egy napján, valamint 2017 novemberében nyugellátásban részesül és a nyugdíjkorhatárát 2016-ban betöltötte. Ez esetben a nyugdíjprémium összege a következő két szám szorzata: a bruttó hazai termék növekedése 2017-ben várható mértékének 3,5-del csökkentett összege, de legfeljebb 4, valamint a nyugellátás 2017. november havi összegének 25 százaléka, de legfeljebb 20 ezer forint. A nyugdíjprémiumot a nyugdíjfolyósító hivatalból, a november havi nyugellátással együtt folyósítja. Ez a nyugdíjprémium viszont nem épül be a nyugdíj összegébe, vagyis a 2018. januári kötelező nyugdíjemelés során nem számít bele az emelés alapjául szolgáló nyugdíjösszegbe.


Egy 80 ezer forintos nyugdíj esetében novemberben kiegészítő emelésként kézhez kaphat a nyugdíjas 9600 forintot (ennek egy hónapra eső része, 800 forint beépül a nyugdíja összegébe), s emellett kaphat 12 ezer forint nyugdíjprémiumot is (ez egyszeri juttatás, nem épül be a nyugdíj összegébe). A 120 ezer forint átlagnyugdíj esetében novemberben 14 400 forint kiegészítő emelés, plusz 12 ezer forint nyugdíjprémium várható. 2018 januárjában pedig a kiegészítő emeléssel növelt összegű nyugdíjakat emelik majd további 3 százalékkal.

www.nyugdijguru.hu

Kapcsolódó Cikkek

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.