EUR: 320,10 Ft
CHF: 279,94 Ft
2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Belföld

Öngólt rúgott a Momentum

Visszafelé sült el a Momentum múlt heti, sajtószabadság elleni akciója, amikor is betörtek az Origo szerkesztőségébe. Szinte mindenki elítélte a történteket és még feljelentést is tettek ellenük.

Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke és stábja a múlt hét csütörtökén betört az Origo szerkesztőségébe, hogy kérdéseket tegyen fel a lap egyik újságírójának, akiről később – bár elmondta, hogy nem járul hozzá semmilyen kép- és hanganyag felvételéhez – videót tettek közzé a párt Face­book-oldalán. Az újságíró a munkaszerződése értelmében sem nyilatkozhatott. A betörést és felvételkészítést Fekete-Győr András szerint az indokolta, hogy a portál „propagandagépként” funkcionál – írta a Magyar Idők.


Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke
MTI Fotó: Marjai János

A Momentum csapata körülbelül 10-15 percet volt a szerkesztőségben, majd a vezérigazgató-helyettes felszólítására távoztak.

– Az Origo feljelentést tesz az ügyben. Megdöbbentőnek tartjuk, hogy egy magát komolynak mondó párt elnöke olyan jogsértésre vetemedik, hogy betör egy magántulajdonban lévő épületbe. Ha ugyanezt a jogsértést Orbán Viktor vagy más fideszes politikus követte volna el egy ellenzéki médiummal szemben, már rég tüntetést szerveznének – fogalmazott a momentumosok által provokált újságíró a Magyar Időknek.


A Momentum akciója előtt az origós újságíró e-mailben kérdéseket tett fel a pártnak arról, hogy kapcsolatban állnak-e Soros Györggyel, illetve kapnak-e tőle bármilyen anyagi támogatást. Érdemi választ persze nem adtak, csupán egy pökhendi feleletre telt tőlük arról, hogy ezt az e-mail-címet a „sajtónak” tartják fenn.

A történtek után az Echo TV hívta be műsorába a Momentum alelnökét, Soproni Tamást, aki szánalmas magyarázkodásba kezdett, sértegetve az őt kérdező riportert, aki szembesítette a fiatal politikust azzal, hogy habár a párt tagjai csak élő adásban hajlandóak nyilatkozni, ugyanakkor az Origónál engedély nélkül készült videót megvágva tették fel a közösségi oldalra. Erre értelmes magyarázatot nem tudott adni az alelnök. Soproni egyébként korábbi Echo tv-s szereplése alkalmával élő adásban káromkodott.

– Az Origo székhelye magánterület. Magánterületre engedély nélkül senki sem léphet be, még a hatóságok sem – reagált a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a Momentum akciójára.

Nemcsak a jogvédő szervezet, hanem a kormánypártisággal nem vádolható médiumok is elítélték a Momentum agresszív akcióját. Az Index a „Momentum eddigi legrosszabb húzásának” nevezte az incidenst, a valasz.hu újságírója, Stumpf András „jaszkarizásról” ír. Talán a baloldali Nyugati Fény blog fogalmaz a legpontosabban.

– Fekete-Győrék akciója olyan precedenst teremt, ami után bárki feljogosítva érezheti magát, hogy rárontson egy szerkesztőségre, hogy ott reklamáljon az őt sértő cikkek miatt. Csakhogy Európában ennek nem ez az intézési módja – írják, majd feltesznek egy jogos kérdést a momentumosoknak: „Vajon annak is ugyanígy tapsolnának, ha holnap a Betyársereg mondjuk besétálna a HVG-be és elbeszélgetne az ott dolgozókkal?”

Jellemző, hogy még a Momentum Facebook-oldalán is rengetegen elítélték a történteket. „Nagyon sok dologban szimpatikus volt nekem a Momentum, de számomra ez a lépése aggályos” – írta egyikük. Más „náci módszernek” tartja az újságírók „letámadását, megfélemlítését”. – Pedig még hatalom sincs a kezetekben. Mi lenne, ha egy kis hatalomhoz is jutnátok? Nyilvános kivégzések, mert olyat ír meg valaki, ami nektek nem tetszik? Ez liberális? Ez demokrata?” – teszi hozzá.

Beszántanák a köztévét

A Momentum megszüntetné a közmédiát – derült ki a párt mno.hu-nak küldött válaszából. Korábban egy Facebook-kommentben tett utalást erre, amit később megerősítettek. A közmédia csatornái egyébként nemcsak politikai tartalmakat közölnek, hanem  szórakoztató, kulturális, ifjúsági és sportműsorokat is. Többek közt az olimpiát vagy a foci Eb-t és a vb-t is közvetítik. Ezek is veszélybe kerülhetnek, ha a Momentum elképzelései megvalósulnak.

 

 

Álláspont

A Figyelő című lap szerkesztőségi állásfoglalásban ítélte el a Momentum akcióját. A lent idézett véleménnyel a Lokál szerkesztősége maximálisan egyetért, így azt változtatás nélkül közöljük.

„2017. május 18. ijesztő »momentum« a magyar médiatörténelemben, amelyre még soha a rendszerváltás óta nem volt példa. Egy fiatal politikai párt vezetője behatolt az Origo szerkesztőségébe, hogy fenyegető stílusban számon kérje az újságírókat a pártról és annak pénzügyeiről szóló cikk miatt. A pártemberek a szerkesztőségről, annak munkatársairól engedély nélkül felvételeket is készítettek.

Ez nemcsak törvénytelen, hanem erkölcsileg is védhetetlen, és a 20. század legrosszabb időszakait idézi. A rendszerváltás óta egyetlen politikus vagy párt sem vetemedett arra, hogy egy róla szóló cikk miatt az azt közlő szerkesztőséget lerohanja, fizikai jelenlétével fenyegesse és törvénytelenül videófelvételeket készítsen az ott dolgozókról. Nincs az a cikk, nincs az a téma, amely miatt ilyen megtörténhet.

Ha valakinek nem tetszenek a róla megjelent cikkek, azokat hazugságnak tartja, helyreigazítást követelhet, bírósághoz fordulhat. A független igazságszolgáltatás pedig eldönti, hogy neki vagy épp a szerkesztőségnek, az újságírónak van-e igaza.

Csütörtökön egy ijesztő momentum történt a sajtószabadság történetében. Arra kérnék minden jóérzésű, a sajtószabadság és az újságírás iránt elkötelezett újságírót, szerkesztőt, hogy ítélje el a történteket, és álljon ki az újságírásért!”

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Mozart legismertebb operáját tűzik műsorra

  Mozart legismertebb operáját tűzik műsorra

  Mozart legismertebb operáját, A varázsfuvolát tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) német nyelven, magyar feliratozással, Hábetler András rendezésében április 30-án a pécsi Kodály Központban – tájékoztatta az együttes az MTI-t.

 • Szijjártó: Európának új vezetőkre van szüksége

  Szijjártó: Európának új vezetőkre van szüksége

  Európának új vezetőkre van szüksége, olyanokra, akik felismerik az európai emberek érdekeit, és képesek is azokat megvédeni – reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Európai Bizottság elnökének kijelentésére.

 • Ne engedjék a házi kedvencet a szabadban kószálni

  Ne engedjék a házi kedvencet a szabadban kószálni

  Csaknem háromszor nagyobb eséllyel kapnak el valamilyen fertőzést azok a macskák, amelyeket gazdáik hagynak szabadon kószálni a külvilágban, mint azok a cicák, amelyeket nem engednek ki a szabadba – állapították meg amerikai kutatók, megjegyezve, hogy a házi macskák bizonyos betegségei az emberre is átterjedhetnek.