2018. január 18., csütörtök
Piroska

Külföld

Öt napon belül másodszor mászta meg a Mount Everestet

Kilian Jornet világhírű katalán hegymászó, ultramaratonista öt napon belül már másodszor, ráadásul mindössze 17 óra alatt, rögzített kötelek és oxigénpalack nélkül mászta meg a Mount Everestet.

A 29 éves Jornet a Summits of My Life című blogján számolt be a teljesítményéről. Május 27-én hajnali két órakor hagyta el az északi, kínai oldalon lévő előretolt alaptábort és este 9 órakor jutott fel a 8848 méteren lévő csúcsra. Az utat mindössze öt nappal az után tette meg, hogy addigi leggyorsabb, az alaptáborból induló csúcsmászását 26 óra alatt teljesítette.


Előzőleg május 22-én gyorsasági rekordot felállítva mászta meg az Everestet: 26 óra alatt, oxigénpalack és rögzített kötelek segítsége nélkül ért fel a 8848 méteres magasságba az alaptáborból.

A kétszeri csúcsmászás Jornet Summits of My Life projektjének része, melynek keretében a sportoló felkeresi a világ emblematikus hegycsúcsait, hogy megmászásukkal gyorsasági rekordokat állítson fel.


A projektet 2012-ben a 4695 méteres Mont Blanc-on kezdte, majd megmászta a 4478 méteres Matterhornt, a 6168 méteres észak-amerikai Mount Denalit és az Argentínában lévő 6961 méteres Aconcaguát, gyorsasági rekordot állított fel a Mont-Blanc-on, a Matterhornon, a Denalin, az Aconcaguán és a Kilimandzsárón.

Jornet jelenleg a Mount Everest alaptáborában pihen, mielőtt visszatér Európába.

A férfi a Skyrunner World Series hosszú távú hegyifutó-bajnokság hatszoros bajnoka, számos nagynevű hegyi ultramaratont nyert meg, köztük a 166 kilométeres Ultra-Trail du Mont-Blanc-t (UTMB) és a 162 kilométeres Grand Raid-et az indiai-óceáni Réunion szigetén.

Jornet előtt néhány nappal szintén öt napon belül kétszer mászott fel a Mount Everest csúcsára az india Ansu Dzsamszenpa: ő az első nő, akinek sikerült ez a teljesítmény.

Kapcsolódó Cikkek

  • Új hímtagot kap a péniszrákos ló

    Új hímtagot kap a péniszrákos ló

    A Bridgtonban élő póni olyan betegséggel küzd ami nagyon kevés fajtársát érinti. Richard a ló pénisze teljesen elrákosodott. Ahhoz, hogy megmentsék az állat életét online gyűjtésbe kezdtek gondozói, hogy elég pénzt szerezzenek az állat műtétjére, ami során új hímvesszőt kapna a beteg testrésze helyett.

  • Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több amerikai színész, többek közt Rebecca Hall, Greta Gerwig, Ellen Page, határolódik el Woody Allentől és legújabb filmjétől a rendező elleni évtizedekkel ezelőtti gyermekmolesztálási vádak felelevenítése nyomán.